Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jimi Hendrix 70 éves lenne – posztumusz album a gitárkirálytól

Jimi Hendrix 70 éves lenne – posztumusz album a gitárkirálytól
Infovilág

Janie L. Hendrix, az Experience Hendrix LLC elnök vezérigazgatója a lemez megjelenése kapcsán kijelentette: „Nagy örömünkre szolgál, hogy megjelentethetjük a «People, Hell & Angels» című kiadványt a testvérem születésének 70. évfordulóján. Ez a briliáns album megerősíti bennünk azt, amit eddig is tudtunk: sosem volt és sosem lesz Jimihez hasonló erejű zenei tehetség, amellyel nemcsak az eddigi, de a következő generációkat is inspirálja. Egyszerűen örökkévaló.”

A most megjelent «People, Hell & Angels» azt az irányt mutatja be, amely felé Hendrix tartott az Electric Ladyland című album folytatásaként tervezett First Rays of The New Rising Sun című dupla albumon. A 12 felvételen egyedi hangzások (kürt, billentyűs és ütős hangszerek és egy második gitár) hallhatók. A stílusok változatos elegye mutatja, hogy Jimi új zenéjében milyen irányba tartott volna. A «People, Hell & Angels» Jimi Hendrix legszebb gitárjátékait vonultatja fel, betekintést enged abba a fejlődésbe, melyen Hendrix dalszerzőként, zenészként és producerként keresztülment. A felvételeken közreműködött Stephen Stills, a Buffalo Springfield majd a Crosby, Stills&Nash formáció meghatározó tagja, Buddy Miles és Billy Cox, akikkel Hendrix a Woodstockban fellépő Band of Gypsys triót alkotta. Egy dalban Mitch Mitchell, a Jimi Hendrix Experience tagja ül a dobszerelésnél. Több dal közreműködője nem ismert, van olyan szám, amelyben Hendrix a gitár mellett basszusgitározik is, s előfordul, amikor külön énekes (Albert Allen) szerepel a felvételen.

A «People, Hell & Angels» korong a következő számokat tartalmazza: Earth Blues", "Somewhere", "Hear My Train A Comin'",  "Bleeding Heart", "Let Me Move You", "Izabella", "Easy Blues", "Crash Landing", "Inside Out", "Hey Gypsy Boy", "Mojo Man" és "Villanova Junction Blues." A dalok közül néhány – az Earth Blues, a Hear My Train A Coming és a Beeding Heart – más feldolgozásban hallható volt a gitárlegenda korábban megjelent lemezein, a halála után megjelent válogatásain is.

Jimi Hendrix 1966–68 között a Jimi Hendrix Experince-szel (a Magyarországon is járt Noel Redding basszusgitárossal és Mitch Mitchell dobossal) robbant be a rock és a blues világába. Első zenekarával a Monterey popfesztivál egyik fellépője volt. A Band of Gypsys zenekarát 1969-ben alakította Billy Cox basszusgitárossal és Buddy Miles dobossal – velük az 1969-i woodstockin kívül az 1970-i Wight-szigeti fesztiválon is óriási sikert aratott nem sokkal halála előtt.

Jimi Hendrixnek életében kevés, igazán szenzációs lemeze jelent meg, halála után viszont válogatások áradata lepte el a lemezpiacot. A gitárfejedelem, aki tavaly november 27-én lett volna 70 esztendős, fiatalon az alkohol és a drog rabja lett.

A «People, Hell & Angels» cd-n, bakelit nagylemezen és digitálisan is elérhető.

Címkék