Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Adyról és Lédáról – telt ház előtt

Adyról és Lédáról – telt ház előtt
Infovilág

A KönyvTÁRlat nőnapi programján  Párizs, szalonok, kávéházak alcímmel Léda és Ady szenvedélyes kapcsolatát ismerhette meg a Széchényi Könyvtárba  sereglett sokaság, fiatalok, idősek egyaránt. Az embereket ugyanis nagyon érdekli a művészet, a szerelem, a költészet, remélhetőleg sokkal inkább, mint a föltupírozott álszenzációk hamis világa.

Ady Endre és Diósyné Brüll Adél, azaz a magyar irodalom egyik legragyogóbb múzsája, Léda világa, szenvedélyes története máig hatóan kivételesnek számít. E. Csorba Csilla (irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója): Az igazi Léda „Amivé formálsz, az leszek" és Hegyi Katalin (irodalmi muzeológus, Petőfi Irodalmi Múzeum): „A könnyek asszonya versekben és levelekben" című előadása dokumentumok, visszaemlékezések, fotók alapján olyan részleteket is felvillantott a két emberről, amit nem tanítanak az iskolában, ám sokat elárul kettjükről. Még olyan apróságokat is, hogy milyen remek túrós palacsintát készített Léda Adynak Párizsban, és olyan drámai fordulatokat is, amelyek a szerelmi, érzelmi három- és sokszögek közepette vezettek a költőzseni remekeihez.

A két előadás a két ember történeteiről szólt, nem csupán a pletykákról, hanem a kivételes egyéniségek külső és belső világáról. És közben látni lehetett a régi képeket, köztük azt a fotót is, amelynek az üvegnegatívját összetörették, hogy ne készülhessen több másolat, csak az a kettő, amelynek egyikét Léda, a másikat Ady kapta meg.

A közönség emellett Micheller Myrtill és a Swinguistique jazz-műsorát is meghallgathatta. Ajánló:

Péter I. Zoltán: Ady és Léda (Egy szerelem története) / Megjelent a Noran Kiadónál 2006-ban

Ady Endre életrajza

A Lédának írt/ajánlott költemények az 1906-ban megjelent Új versek című kötetben.

A felvétel üvegnegatívját összetörték, hogy csak két másolat maradjon fönn belőle.

Címkék