Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Decemberben látványosan csökkent a kivitel és a behozatal is – tavaly gyakorlatilag stagnált a külkereskedelem és romlott a cserearány

Decemberben látványosan csökkent a kivitel és a behozatal is – tavaly gyakorlatilag stagnált a külkereskedelem és romlott a cserearány
Infovilág

A híradás-technikai termékek ex­port­­volumene ötödével csökkent, a járműipari termékeké dinamikusan nőtt. A belföldi kereslet alakulá­sának megfelelően mérséklődött az energiahordozók behozatala.

A kivitel volumene 2012-ben 0,9%-kal haladta meg az előző évit, a behozatalé nem változott. A 2012. január–decemberi kivitel értéke 23 183 milliárd forint (80,1 milliárd euró), a behozatalé 21 212 milliárd forint (73,3 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1971 milliárd forintot (6,8 milliárd eurót) tett ki, 7 milliárd forinttal (237 millió euróval) kevesebbet, mint 2011-ben.

Tavaly január–decemberben a behozatal forintban mért árszínvonala 4,2, a kivitelé 2,9%-kal emelkedett az előző évhez képest. A cserearány 1,2%-kal romlott. A forint a dollárhoz 12, az euróhoz mérten 3,3%-kal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 3,3, a behozatalé 0,5%-kal volt kevesebb 2012-ben. A jelentős súlyú híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kivitelének volumene az év során ötödével csökkent, melyet elsősorban a mobiltelefon és alkatrészeik visszaesése befolyásolt számottevően. Ezzel szemben a közúti jármű és az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú for­galma dinamikusan bővült. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene 2012-ben emelkedett: az első félévben kétszámjegyű volt a növekedés, a második félévben a – csökkenő megren­delések hatására – egyszámjegyű visszaesés keletkezett.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 6,3, illetve 3,5%-kal haladta meg 2011 január–decemberének szintjét. Az árufőcsoport forgalma minden negyedévben nőtt, elsősorban a vegyipar és a közútijármű-gyártáshoz szorosan kapcsolódó termékek kereskedelmének élénkülése miatt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék, gumigyártmány exportja, a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, valamint a szerves vegyi termék mindkét irányú forgalma markánsan bővült.

Az energiahordozók importvolumene – az árak 14%-os növekedése mellett – az év egészét tekintve 5,3%-kal volt kevesebb, mint 2011-ben. A kőolaj és kőolajtermék, illetve a természetes és mesterséges gáz beho­zata­lának volumene a belföldi kereslet visszaesése miatt jellemzően alatta maradt a bázisnegyedévek szintjének.

2012. január–decemberben az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 4,9%-kal nőtt, az importé 5,9%-kal csökkent 2011-hez képest. A kivitel volumennövekedése a második és harmadik negyedévben kiemelkedő volt. A gabona és gabonakészítmény, ezen belül a kukoricaexportja dinamikusan, az állati takarmányoké kétszámjegyű mértékben bővült. A cukor, cukorkészítmény és méz, valamint a dohány és dohányáru kivételével minden egyéb árucsoport behozatala elmaradt a 2011. január–decem­beri bázistól.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 2012-ben 0,9, az onnan érkező beho­za­talé 1,9%-kal volt több, mint 2011-ben. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 184 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 0,8%-kal bővült, az importé 4,5%-kal elmaradt az egy évvel azelőttitől. Az import egyik negyedévben sem érte el az előző év azonos időszaki szintet, az export az első féléves 4,5%-os export­volumen-bővülés után a második félévben bázisszint alá csökkent. A külkereskedelmi mérleg hiánya 724 milliárd forint volt, 177 milliárd fo­rinttal kevesebb, mint 2011-ben.

Legfőbb külkereskedelmi partnerünk mindkét irányban Németország, továbbá a kivitelnél sorrendben: Románia, Szlovákia, Ausztria, Olaszország, a behozatalnál: Oroszország, Ausztria, Kína, Szlovákia. A felsorolt országok esetében a tárgyidőszaki legnagyobb export- és importnövekményünk német relációban, a közúti jármű árucsoportnál keletkezett. A legnagyobb csökkenés a híradás-technikai termékkör Kínából történő behozatalában (259 millió euró) és Franciaországba irányuló kivitelében (273 millió euró) volt 2011-hez képest.

Címkék