Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gödöllő: a szecesszió éve – Ady- és Léda-tortával édesítve

Gödöllő: a szecesszió éve – Ady- és Léda-tortával édesítve
Infovilág

Szoljár Csaba.A Pest megyei város híres szülötteinek és egykori lakóinak ízlése szerint készített tortáknak – élükön az Erzsébet királyné és a Mária Terézia által kedvelt finomságokkal – eddig is nagy sikerük volt, remélhetőleg a látogatók hamar megszeretik a már javában készülő, Ady Endréről és Lédáról elnevezett tortákat, valamint a szecesszió stílusjegyeit magán viselő desszertet is – mondta Szoljár Csaba, a Solier étterem és cukrászda igazgatója.

Tájékoztatása szerint a különleges ínyencségek megalkotását mindig hosszas kutatómunka előzi meg: áttanulmányozzák például az adott kor sajátosságait, szakácskönyveit, ízvilágát, és persze az ünnepeltek kedvenc édességeit is. Hasonlóképpen néztek utána a gödöllői művésztelep tagjaként is ismert, a költészetében szecessziós jegyeket is felvonultató Ady Endre gasztronómiai „szokásainak”: mint kiderült, a költő kedvence a kapros-túrós lepény és a puliszka volt, erre az információra építettek a nevét viselő torta összeállításánál is.

A torta alapja csokoládés-vaníliás piskóta, melyen belül édes kapros–túró mousse, barackos puliszka (kukorica darapuding) és sárgabarack-lekváros rétegek váltogatják egymást. Az egészet barackzselé és egy mintás csokoládé lapocska zárja le – tette hozzá Szoljár Csaba.

Ady múzsája, Léda (Brüll Adél) – aki élete utolsó szakaszát egy gödöllői villában töltötte – származásánál fogva a zsidó hagyományokat részesítette előnyben étkezéseinél, de ízlésén a Párizsban megszokott könnyedség is nyomot hagyott. E kettősség jellemzi a mákban, almában, dióban és csokoládéban gazdag Léda-tortát. Az ínyencség alapja sűrű csokoládés-mákos piskótatészta, melyet könnyű diókrém, almaragu, Sacher piskóta és légies kávéhab tesz izgalmassá – mutatta be a készülő édességet a cukrászda igazgatója.

Szecessziós desszerttel is készülnek a tematikus évre, a lágy mangó mousse-t és fűszeres csokoládékrémet magában rejtő finomságot a roppanós csokoládéhéj és a pikáns mentazselé teszi még élvezetesebbé.

A különleges csemegék bemutatóját március 23-án, a „Jó kormányos – Körösfői Kriesch Aladár születésének 150. évfordulója” című kiállítás megnyitóján (amely egyben a gödöllői tavaszi napok nyitó rendezvénye is) tartják a városi múzeumban.

Címkék