Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

HungaroControllált légtér

HungaroControllált légtér
Infovilág

Az évek óta szisztematikusan folyó fejlesztés egyik lépcsője az ANS III átadása. Ezt a légiirányító központot az eddig működő kiváltására építették. A létesítményt 13 milliárd forintból valósították meg. A csaknem tízezer négyzetméter alapterületű, háromszintes légi navigációs központ kivitelezéséhez az Európai Unió 6 millió euró értékű támogatást nyújtott a Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) keretében. A további források több mint 85 százalékát a költségvetési támogatásban nem részesülő HungaroControl önerőből finanszírozta.

Az ANS III új légiforgalmi irányító központ munkaterme és a magyar légiforgalmi irányítók munka közben.

Az új központot építészetileg és műszakilag magas színvonalon tervezték és kivitelezték. A beépített technikát innovatív eszközökkel és szoftverekkel szerelték fel, a többi között a világszerte elismert, a magyar irányítók igényei szerint fejlesztett MATIAS navigációs rendszerrel. A nagy kommunikációs igényű létesítménybe a legkorszerűbb adatátviteli és rádiótechnikai elemeket építették be – természetesen redundáns módon. Az új központban 34 munkahely létesült.

Az épület zajcsökkentésére is figyeltek, a külső felületeket árnyékoló lamellákkal látták el, hogy a nyári melegben kevesebb legyen a hűtési energiaigény. A mellékhelységek vízellátását a területen gyűjtött esővízzel oldották meg, a szellőztetésük pedig jelenlét függő. A meleg víz előállításához napelemeket vetettek be.

 Frank Brenner, az EUROCONTROL főigazgatója  -          Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója.A technika tavaly december óta dolgozik árnyék üzemmódban. Az eddig eltelt időben az egyes modulokat tesztelték, figyelték a rendszerelemek viselkedését a különböző helyzetekben. Ezután a komplex működés vizsgálata következett, és úgy ítélték meg a szakértők, hogy a régi rendszertől át tudja venni a feladatot az új. Ettől kezdve a régi rendszer lett a tartalék, miközben már az ANS III élesben kezdett dolgozni.

Ma látták elérkezettnek az időt, hogy a régi rendszert lekapcsolják és ezzel mától teljes értékű az új forgalomirányító, az ANS III rendszer. A megnyitón Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter nyomta meg azt a gombot, amely a régi rendszer lekapcsolási folyamatát elindította. Elhangzott: példaértékű az, hogy egy állami vállalat is lehet sikeres és hozhat létre világszínvonalú létesítményt. Frank Brenner, az európai légiforgalmi szolgálatokat összefogó kormányközi szervezet (EUROCONTROL) főigazgatója példaértékűnek nevezte az ANS III beruházást, és a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően precíz megvalósítást és a gördülékeny technikai átállást.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója elmondta: a beruházás lehetőséget teremt arra, hogy a cég egy helyre telepítse innovációs vállalkozásait, létrehozva a légiforgalmi K+F és szimulációs tudáscentrumot. Mindezzel a HungaroControl több lábon álló szolgáltatóvá válik, amelyik képes hosszú távon megőrizni önállóságát Európában, kiszolgálva a régió és a kontinens más szolgáltatóinak piaci igényeit is. Ennek példája, hogy a magyar irányítók a NATO felkérésére a tervek szerint az új központból fogják irányítani Koszovó magas légterének forgalmát. 

Címkék