Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dzsessz- és világzenei koncertek a Fonóban

Dzsessz- és világzenei koncertek a Fonóban
Infovilág

A formáció egy külföldi felkérés alkalmával alakult, majd az egymástól nyert inspirációk, az improvizáció magas foka, az egymásnak és a közönségnek szerzett élmény egyben tartotta az együttest. Programja folk-témákból és saját szerzeményekből alakult ki. Balogh cimbalmon, Lakatos hegedűm, brácsán, Novák pedig bőgőn játszik.

Balogh Kálmán triója.

A műsor második részében Róka Szabolcs drámapedagógus és zenész, a magyar népzene kiemelkedő alakja mutatkozik be. Két és fél évtizede foglalkozik a magyar és a környező népek zenéjével, kultúrájával. Mesélőként évekig dolgozott az Évkerék-társulattal, bejárta az országot, egyaránt fellépett óvodákban fesztiválokon – Európa számos országában is. Játszott és játszik moldvai zenét a Somos- és a Tatros-együttessel, középkori zenét és énekmondást Kátai Zoltánnal, török zenét az Arasinda-együttessel. Tagja a Fanfara Complexa és a Yava zenekarnak. A legkülönfélébb egzotikus hangszereket szólaltatja meg, játszik oudon, baglamán, kobozon, lanton, dudán és persze énekel is. 

A Dresch-kvartet.A Dresch Quartet március 8-án, pénteken este koncertezik a Fonóban. Az etnojazz kiemelkedő alakjaiból álló, Dresch Mihály vezette formáció magas színvonalú művészete nem fogy ki az inspirációkból. A kvartett legutóbbi lemeze – a Fonó kiadásában megjelent Fuhun – tavaly decemberben az év dzsesszlemeze lett. A zenekarban Dresch szaxofonon, furulyán és a fuhun fúvós hangszeren, Lukács Miklós cimbalmon, Hock Ernő bőgőn játszik, Baló István dobol. Dresch nemrégiben kapta meg az életműdíjnak tekinthető Szaaó Gábor-díjat.

Március 9-én az Eastwing Group lesz a Fonó fellépője. A műsorban Frankie Látó dzsesszhegedűs ötvözi az old swing és a modern bebop stíluselemeit a world music határtalan lehetőségeivel fűszerezve. Kéry Gábor, a dzsesszben és klasszikus zenében egyaránt jártas gitárossal különleges hangzású és dinamikájú, saját kompozíciókból álló koncertet ad. Kéry beolvasztotta játékába Shankara Lal tabla-művész játékának szépségeit is. A produkcióhoz kiváló zenészek csatlakoznak: az említetteken kívül Eichinger Tibor gitározik, Megyaszay István basszusgitározik, Mogyoró Kornél ütős hangszereket szólaltat meg.

A zenekar decemberben adta ki első EP-lemezét öt dallal. Az album címadó dala, az Indul az élet három hónapja hallható az egyik zenés rádióban.

 

Címkék