Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dzsessz-ikonok a Centrál Kávéházban

Dzsessz-ikonok a Centrál Kávéházban
Infovilág

Elsa Walle és Winand Gábor.A kávéházakban általában a kezdetek óta mindig szólt valamilyen muzsika: szalonzene, cigányzene, egy diszkrét zongoristával vagy dzsessz-együttessel korabeli slágerek teremtettek hangulatot a tánchoz vagy az asztaltársasági élethez. Aztán jött egy kor, amelyik kiirtotta a kávéházi életet, és a megmaradt helyeket is zenétlenítette (állítólag) a gazdaság állapota.

A zenés kávéházi hagyományt próbálja felújítani a 125 éves Centrál, ahol – egyelőre öt alkalommal – kéthetente, csütörtökön a legnevesebb magyar jazz-zenészek játszanak a kávéházi közönségnek. A Centrál Jazz Pódium a művészet és a kávéházi kultúra találkozásából született – hangsúlyozta Somody Imre –, ezért a dzsesszestek mellé gasztronómiai különlegességeket, jazz ihlette menüsort is kínálnak.

Február 28-én este kilenc órától a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Szakcsi Lakatos Béla és a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Tiszti Keresztjével kitüntetett, Liszt-díjas Kőszeg Imre zongora–dob-duója lép fel a Centrál Jazz Pódiumon. Műsorukat ezúttal nem az elvont irányzatok, sokkal inkább a mindenki számára könnyen befogadható, populárisabb darabokból állítják össze.

Március 14-én 21 órakor egy fél évszázada összeszokott páros: a Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas Vukán György zeneszerző, zongorista ésa MagyarKöztársasági Érdemkereszt Tisztikeresztjével kitüntetettBerkes Balázs bőgős, a Magyar Zene- és Táncművészet Kiemelkedő Előadóművésze játszanak, remény szerint, fantasztikus hangulatot teremtve.

Mia Kim, Tommy Vig, Gyarfas_István.

Március 28-án 21 órától a kubai születésű énekesnő: Elsa Valle és férje, Winand Gábor ének- és klarinétművész kettőse kínál zenei izgalmakat. Elsa stílusában keveredik a tradicionális és kortárs kubai éneklés, az érzékiség, melankólia és robbanékony improvizativitás, Gábor egyedülálló énekhangjának köszönhetően pedig talán a legkeresettebb hazai jazzénekes itthon és külföldön egyaránt.

A Balogh testvérpár.Április 11-én este kilenctől fiatal, de máris elismertséget szerzett testvérpár,a Balogh Twins lesz az est főszereplője. Balogh Roland Junior Príma-díjas gitáros, a Montreux-i Jazz Fesztivál 2009-i gitárversenyének győztese játszik ikertestvérével,Balogh Zoltán zongoristával, aki egy évvel később, 2010-ben harmadik lett ugyanott. Kettejük műsorához Zoltán felesége, Rontó Kitty énekesnő is csatlakozik néhány szám erejéig.

Április 25-én a vibrafonosok Oscar-díjával elismert, magyar Tommy Vig ütőhangszeres és felesége, Mia Kim énekesnő, vibrafonos duójához Gyárfás István az egyik legegyénibb hazai gitáros csatlakozik egy jókedvű sessionre.

A Centrál Jazz Klub-sorozat estjeire 2000 forintos belépővel lehet bejutni; az összeget beszámítják a fogyasztásba. Aki előbb érkezvén, vacsoravendégként már elköltött ennyit és még marad a koncerten, annak természetesen nem kell külön belépőt váltania a Károlyi utca 9. alatti Centrál Kávéházba.

 

 

 

 

Címkék