Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Március 1-jén nyit az Erkel Színház

Március 1-jén nyit az Erkel Színház
Infovilág

Mozsár István, a ház mb. ügyvezetője és műszaki igazgatója a kivitelező Laki Zrt. képviselőjével, Béres Lajossal közös sajtóbemutatón a többi között elmondta: a színpad a tavaszi 81 előadás méltó színrevitelére alkalmas burkolatot kap. Látványosan megújulnak a legutóbb 1961-ben rekonstruált színpadtechnikai berendezések, kicserélik a teljes vezetékrendszert és a vizesblokkokat, valamint átépítik az ötözők nagy részét. Az első rekonstrukciós szakasz célja a művészeti munkát leginkább támogató épületrészek rendbehozatala úgy, hogy közben megóvják az Erkel Színház műemlékként is fontos részeit, például az emeleti nagy büfé két óriás freskóját.

 

A bejárás végén a színpadon levetítették az ’I love Erkel’ című zenés fotómontázst, amelyen az Operaház művészei és munkatársai láthatók a színház különböző tereiben, többségük az életben is egy párként mosolyogva a kamerába. A videót itt ön is megnézheti.

Az Erkel Színház diákok ezreit kívánja ellátni zenei útravalóval. Az idei évadban Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának zenepedagógusok és színházi szakemberek által adaptált változatát tekinthetik meg. Az Operaház felhívását valamennyi középiskola és polgármester megkapta, a program indulásáig 225 intézményből eddig húszezren jelentkeztek, a regisztráció folyamatos.

Az OperaKalandban részt vevő iskolák között május 2-ig, az első előadásig utazik a Hunyadi László című opera egyik kelléke – egy bőrönd, amely a többi között a darabban is felbukkanó jelképet, a magyar királyi korona másolatát tartalmazza.

Az Erkel Színház küldetése, hogy közösségeket szólítson meg, és elérje a legnépszerűbb online közösségi portál operakedvelő látogatóit is. A 101 éves Erkel Színház újranyitásának tiszteletére, az évad végéig minden este, az aznap esti produkcióval kapcsolatos posztot lájkolók közül az első 51 látogató, összesen 101 személy (ötven pár és egy egyéni látogató), 101 forintos belépővel tekintheti meg az előadást. A „facebook-olt” jeggyel rendelkezők külön, a portálról elnevezett karzaton foglalnak helyet.

Pas de trois – trió a táncszínpadon. Az Erkel Színház megnyitását közös esttel ünnepli a hazai táncszakma: a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett három egyfelvonásosát tekinthetik meg a kapuit kitáró színház első vendégei. A különleges kínálatban a Győri Balett a Liszt zenéjére, Fodor Zoltán által koreografált Magyar Rapszódiát, a Pécsi Balett A Jó és a Rossz kertjéből című Cameron McMillan-koreográfiát, a Magyar Nemzeti Balett pedig Lukács András táncszínpadi alkotását, az Örvény című produkciót mutatja be.

Az Erkel Színház próbaüzemének (június 9-ig)  repertoárján családi szórakozást ígérő darabok: a János vitéz és a Pomádé király új ruhája, valamint népszerű operák: a Don Giovanni, az Aida és a Don Carlos szerepelnek. A rövid évadban az Operaház idei Kamaraénekes címmel kitüntetett énekesei: Sümegi Eszter, Váradi Zita és Bretz Gábor mellett nemzetközi hírű operaénekesek, többek közt Komlósi Ildikó is fellépnek.

Márciusban a Primavera sorozat a vidéki színházak operatársulatait vonultatja fel, amelyek vendégszereplésük alkalmával legfrissebb darabjaikat mutatják be az Erkel közönségének. 

Címkék