Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Big Data: képesség az adathegyek hasznosítására

Big Data: képesség az adathegyek hasznosítására
Infovilág

Napjainkban gyorsabban keletkeznek az adatok, mint az emberi történelem során eddig bármikor. Bolygónkon már több mint egymilliárd személyi számítógép és 600 millió okostelefon, egymilliárd gépkocsi és 45 millió szerver működik, továbbá mintegy 100 ezer repülőjárat indul útjára naponta. Ezek mindegyike sok gigabájtnyi adatot termel vagy tárol, ami együttesen elképesztő mennyiségű adat.

A Wordpres illusztrációja.

De mi is valójában a Big Data? A tárolóeszközök gyártói szerint a Big Data jelenségben az a legfontosabb, hogy a tárolókapacitás lépést tartson az adattermelés gyorsulásával – hiszen minden bájtnyi adat drága kincs. A szerverszállítók ezzel ellentétben azt állítják, hogy az óriási tömegű nyers adat feldolgozásának képessége a lényeg. A szoftvercégek az analitikát, a tárolt adatokat elemző algoritmusokat tartják a legkritikusabbnak. Bárkinek van is igaza, mindegyik szereplő csak a kép egy-egy részletére koncentrál – derült ki a Fujitsu tudós vezetőjének fejtegetéséből.

Dr. Réger József.„A Big Data-jelenséget számomra főleg a legmeglepőbb helyekről egyre gyorsabban érkező hasznos adatok teszik izgalmassá. Az előttünk álló évtizedben a Big Data felkapott témából egyre inkább a napi működés szerves részévé válik majd. Az én meghatározásom szerint a Big Data az az új képesség, hogy villámgyors elemzéssel értelmes információt tudunk kinyerni a sokféle forrásból származó hosszú adatsorokból…”

Alapjában véve, minél több nyers adat áll rendelkezésre, annál nagyobb az esély a megalapozott üzleti döntéshozatalra. És ebből a szempontból nem is annyira a puszta adattömeg a lényeg, hanem az, hogy a megfelelő technológia birtokában egyre inkább lehetővé válik a különböző forrásokból származó adatok egyeztetése. Következésképpen: akár már pár év múlva is teljesen természetes lesz, hogy a vállalatok többféle forrásra támaszkodva vizsgálják ki az ügyfélproblémákat, vagy készítenek új üzleti ajánlatot.

A jellemzően más-más helyen található, eltérő formátumú adatok gazdagságának és sokféleségének köszönhetően a kormányok is jobban tudják majd kezelni az égető társadalmi problémákat. A Big Data megkönnyíti az előrejelzések készítését, mivel elég sok adat áll majd többféle forrásból rendelkezésre a valósághű modellezéshez. A vállalatok így szabadon kísérletezhetnek az új üzletviteli módszerekkel.

Illusztráció: Greenbookblog.

A Big Data most azért olyan nagy durranás, mert rá kell jönnünk, miként juthatunk új megoldásokhoz és lehetőségekhez a többletinformáció és az új analitikai módszerek segítségével. A jövőt vizsgálva pedig még izgalmasabb az, hogyan ötvözhetjük saját adatainkat külső felek többlet információival. így sokkal pontosabb és teljesebb képet alkothatunk a jövőről – hangzott el a többi között dr. Reger előadásán, amit a szakember szíves engedelmével exkluzív hangfelvétel formájában az Infovilág – hiteles hírportál olvasói számára itt közzé teszünk. Tessék kattintani!

 

 

 

Címkék