Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az IBM szerint a steampunk diktálja a jövő évi divatot

Az IBM szerint a steampunk diktálja a jövő évi divatot
Infovilág

Az IBM kereskedelmi trendeket fürkésző átfogó rendszeres elemzése szerint a következő évek divatját várhatóan erős steampunk hatások alakítják majd. A közösségi oldalak itthon is erősen hatnak a divattrendek terjedésére, de a steampunk-hullámra még várnunk kell.

A steampunk a sci-fi és a történelmi fanatsy különleges keverékeként azonosított filmzsáner- és stílusirányzat, mely a 19. század végének, a 20. század elejének nagy elméi – Jules Verne, Nikola Tesla, H.G. Wells – által elképzelt jövőutópiákból építkezik, és az ipari forradalom mechanikus gépeinek furcsa evolúcióját vetíti elénk. A steampunk-hangulat leginkább olyan filmekben ragadható meg mint a 2006-ban rendezett Tökéletes trükk vagy a Will Smith főszereplésével forgatott Vadiúj Vadnyugat. Ami pedig a divathoz fűződő kapcsolatát illeti, a viktoriánus viselet igencsak merészen újragondolt, „punkosított” változataként határozható meg.

Az IBM felmérése szerint Amerikában a stemapunk társadalmi és kulturális hatása egyre erősebb: a múlt három évben csak a közösségi oldalakon tizenegyszeresére nőtt a stílusirányzathoz kapcsolódó diskurzus és tartalom. Olyan sztárok és rajongóik azonosulnak vele, mint Rihanna, aki legutóbb a paralimpiai játékok megnyitóján adott steampunk-látványba csomagolt koncertet, vagy Lady Gaga, aki nemrég neo-viktoriánus öltözetben pózolt egy fotózáson.

A jelenségre a kereskedelem is felfigyelt, a tervezők és a márkák gazdái is lehetőséget látnak a kiaknázásában. A Prada Gary Oldmannel és William Defoeval bemutatott őszi-téli férfikollekciója egyértelműen a steampunk jegyében készült – az irányzat pedig gyakran már a következő szezonban utat tör a széles tömeg felé is, mielőtt egy divatirányzat világszerte elterjedhet.

Az IBM “Egy trend születése” című kutatása a steampunk kulturális beágyazottságával kapcsolatban a következőkre hívja fel a figyelmet:

  • A steampunk-divatról szóló beszélgetések harmada a játékosok közösségeiben zajlik
  • A témába vágó online megnyilvánulások száma 2010-ben csaknem 300 százalékkal nőtt az előző évhez képest – nagyrészt egy New York-i steampunk inspirálta eseménysorozatnak köszönhetően.
  • A legaktívabb steampunk-közösségek a Twitteren mozognak, ott ugyanis hatszor többet foglalkoznak a témával, mint a Facebookon.  
  • A steampunk-csiripek 70 százalékát nők írják.
  • A témával foglalkozók 63 százaléka még nincs harminc éves.
  • A steampunkot érintő mélyebb írások több mint fele blogokon található.
  • A divat mellett a steampunk-kultúra legnépszerűbb területei a kézműves tárgyak, mechanikus kütyük.

A steampunk terjedését elemző kutatás az IBM Social Sentiment Index felmérése részeként készült, mely a fejlett számítógépes analitikát az emberi nyelv értelmezésére képes technológiákkal vegyíti, így képes nagy mennyiségű közösségi médiás tartalom feldolgozására. Az index a blogok, fórumok, üzenőfalak, közösségi médiumok oldalain megosztott posztok és tartalmak hangvételét méri, és betekintést ad arról is, miről folyik a fogyasztói párbeszéd. Az elemzés különlegessége abban rejlik, hogy a trendek földrajzi és időbeli terjedéséhez kulturális dimenziót kapcsol. Így a kereskedők és gyártók még azelőtt felfigyelhetnek a fogyasztói hangulat változásaira, hogy az új trend igazán lábra kapna.

 

Steampunk-divat Magyarországon

„A divat iránt érdeklődő fiatalok, akik egy új irányzatra a leginkább nyitottak, a hazai helyett a nemzetközi bloggerek oldalain követik a trendeket. Ők már találkozhattak a steampunk-stílushoz közel álló, főként vintage-darabokat használó összeállításokkal, például Tavi Gevinson The Style Cookie, vagy a világhírű street-style blog, a Sartorialist fotóin” – mondja Tóth András, a USE unused divatmárka tervezőcsapatának tagja.

De miután Magyarországra gyakran késéssel érnek el még a legnagyobb divatslágerek is, a steampunk és eddigi hazai megjelenési formái között inkább csak távoli összefüggés van, és az is inkább a véletlen műve. Egy-egy párhuzam felfedezhető például Németh Anikó, a Manier tervezőjének munkáiban, mivel ő különösen kedveli az eklektikus stílust. Király Tamás pedig, bár teljesen más stílusban, de hasonlóan összetett kézműves kreációkat készít. Tóth András szerint a részletekben gazdag, fémekből aprólékos munkával készült kitűzők és kiegészítők lehetnek azok az elemek, amelyekkel az underground kultúrából a mindennapokba is átléphet ez a stílus. Ugyanakkor épp az ilyen szándékosan avítt hangulatú, kézműves részletek jelentik a kihívást a steampunk mint divatirányzat elterjedésében, mert ezeket nehéz tömegesen reprodukálni.

Címkék