Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Termálvízzel fűtik Miskolc jó részét

Termálvízzel fűtik Miskolc jó részét
Infovilág

A geotermikus energia egyre vonzóbb energiaforrássá válik. Bár a kőkorszak óta alkalmazzák fürdők üzemeltetéséhez és a Római Birodalom óta fűtési célokra is, csak a mostani technológiai fejlesztések eredményeképpen vált nagy mennyiségű energiatermelésre is alkalmazhatóvá a geotermikus energiaforrás.

A Miskolc környékén talált források 27–31 fokos termálvízzel látnak el fürdőket. A térség geotermikus energiaforrásainak távfűtési célokra alkalmazására a múlt években biztató eredményekkel jártak a magyar geotermikus energiával foglalkozó vállalat, a PannErgy Nyrt. és az izlandi központú Mannvit geotermikus mérnöki vállalat próbafúrásai.

A PannErgy mályí fúrótornya - a nappal.

...és éjjel.A várakozásokat messze meghaladva, a 2010 szeptemberében végzett próbafúrások kimutatták, hogy a kontinentális Európa egyik legjobb alacsony hőmérsékletű melegvíz-forrásainak minősíthetők a Miskolc környéki kutak, amelyek másodpercenként 70-90 liter100 Celsiusfokos vizet képesek kitermelni.

A város geotermikus energiával működtetett távhő-fűtéséhez az ABB termékek és megoldások széles skáláját nyújtotta. A többi között a 4–355 kilowatt (kW) teljesítményű motorok és hajtások a meleg víz felhozatalára és keringtetésére szolgálnak nem csupán a szivattyúállomásoknál, hanem a nyomásfokozó szivattyúnál is, amely utóbbi az egész vezetékrendszerben keringteti a meleg vizet. Az ABB-transzformátorokat és középfeszültségű kapcsolóberendezéseket szintén a szivattyúállomásoknál és a geotermikus erőmű fogadó állomásainál szerelték be.

A PannErgy Nyrt. a távfűtési rendszeren keresztül 70 ezer háztartás ellátására alkalmas (3,5 millió GJ), minimum 60–70 MW geotermikus energiát kíván előállítani.

A termálvíz mint megújuló energiaforrás alkalmazása Miskolcon évente 33 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Magyarország 2020-ra szeretné elérnil, hogy energiaszükségletének 14,65%-át megújuló energiaforrásokból fedezze; ezért 12 millió GJ-t várhatóan geotermikus energiából állít majd elő. 

Címkék