Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Audi Hungaria: az eddigi legjobb év a motorgyártásban

Audi Hungaria: az eddigi legjobb év a motorgyártásban
Infovilág

Audi RS 3 Sportback.„Rendkívül dinamikus fejlődés jellemezte a 2012, üzleti évet. A gyártási rekord termékeink fejlesztéséért és a kiváló minőségéért végzett következetes munkánk eredménye, egyben biztosítja pozíciónkat a világ legnagyobb motorgyáraként – mondta Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója. – Az új járműgyár megvalósításának utolsó simításait végezzük,  hogy az A3-as új változatának sorozatgyártását az ütemtervnek megfelelően megkezdhessük.“

A motorgyárban az előző évben 1 421 768 négyhengeres Otto- és dízelmotor, 5080 öthengeres, 457 523 hathengeres, 27 627 nyolchengeres, 3336 tízhengeres és 233 tizenkét hengeres erőforrás készült.

A járműgyárat összesen 33 553 autó hagyta el, ebből 16 940 Audi TT Coupé, 4940 Audi TT Roadster, 8089 A3 Cabriolet és 3433 Audi RS 3 Sportback.

Tavaly az Audi Hungaria motorgyártásában tizenegy új motorvariáns sorozatgyártása kezdődött meg. A termékpaletta a többi között az 1,2 és 1,4 literes négyhengeres Otto-motorokkal bővült. A vállalat bővítette a gyártási területet a motorgyártásban. Miként az Infovilág is beszámolt róla: átadták a Kísérleti Motorgyártó Központ új épületét is. Emellett az Audi Hungaria két jubileumot is ünnepelt: júniusban a kétmilliomodik hathengeres dízelmotor, decemberben az ötszázezredik nyolchengeres motor hagyta el a gyártócsarnokot.

A 2012. év kiemelkedő eseménye a járműgyártásban az új járműgyár bokrétaünnepe volt. Az építés a terv szerint halad, a sorozatgyártás ebben az évben megkezdődhet.

Tavaly december 31-én a vállalatnál 8663-an (2011-ben: 7322-en) dolgoztak.

 

Avatás előtt a győri új autógyár

(MTI, 14,02) Az utolsó simításokat végzik az Audi Hungaria Motor Kft. új győri autógyárán – nyilatkozta az MTI-nek Thomas Faustmann, a cég ügyvezetésének elnöke.

„Az új gyár majdnem kész, nem titok, hogy az első járművek már el is készültek benne, jelenleg a sorozatgyártás beindításához szükséges utolsó finomhangolásoknál tartunk" – mondta. Közlése szerint a cég létszáma jelenleg 8900 körüli a tavalyi 1450 fős növekedés nyomán.

Noha álláshirdetéseikre sokszoros a túljelentkezés, mégis vannak szakmák, amelyekben szakember-hiánnyal küzdenek. Ilyen terület a szerszámgyártás, ahol nem egyszerű szakembert találni sem a fizikai területekre, sem a mérnöki feladatokra, így a többi között a karosszériagyártáshoz és a szerszámok előállításához vagy éppen a lemezmegmunkáláshoz kapcsolódóan. Szívesen növelnék továbbá a női munkavállalók arányát, de női pályázó kevés van a jelentkezők között a fizikai dolgozók körében és a mérnöki állásoknál egyaránt – mondta Thomas Faustmann.

Az MTI kérdésére az ügyvezetés elnöke arról beszélt: a Volkswagen-konszern tavalyi magyarországi beszerzése elérte a másfél milliárd eurót, ami negyvenszázalékos növekedés. Az Audi Hungaria félszáz magyarországi beszállítótól vásárol alkatrészeket a győri sorozatgyártáshoz, a termelésben 10–15, az új gyár építésénél 60–70 százalék a magyar beszállítói arány.

„A termelésben szeretnénk növelni ezt a mutatót, de ez is annak a kérdése, hogy képesek-e ezek a cégek olyan terméket előállítani, amely minőségében és technológiájában megfelel a konszern elvárásainak” – jegyezte meg.

Hozzátette: a tavalyi motorszám tekintetében rekordot hozott, a gyári folyamatok komplexitása erőteljesen növekedett.

A győri motorgyártásról Thomas Faustmann elmondta: jelenleg 360-féle motorvariánst állítanak elő, a négyhengeres, 1,2 literes Otto-motortól a tízhengeres 1,6 literestől a 12 hengeres, hatliteres dízelig. A változatok számának érdemi növekedése nem várható a következő fél évtizedben, a megújulás miatt azonban folyamatos lesz a belső átrendeződés.

A fejlesztési irányokról szólva arról beszélt: még nagyon hosszú időbe telik, amíg megkezdődik az elektromos autók sorozatgyártása, és ez az innováció a nagyközönség számára is elérhetővé válik. „A belsőégésű motor a következő 10–15 évben is világszerte a meghatározó meghajtási megoldás marad. A mi feladatunk ezt a terméket folyamatosan továbbfejleszteni, és nyitni az olyan új megoldások felé, mint a légnemű sűrített földgázzal való meghajtás” – fogalmazott.

Az Audi-stratégiáját ismertetve kiemelte: a feladatuk az, hogy technikailag leginnovatívabb, kiemelkedő minőségű termékeket állítsanak elő, megfelelő időben, mennyiségben és áron. Arról, hogy a következő három-öt évben elképzelhetőnek tartja-e a győri gyár további nagyléptékű bővítését, annyit mondott, „alapvetően a növekedés mindig lehetséges”.

Lesz-e újabb fázis, az két tényezőtől függ. Az egyik, hogy milyen mértékben fejlődhet az Audi és tulajdonosa, a Volkswagen-konszern a világpiacon, a másik, hogy mennyire tud helytállni a győri gyár a konszernen belül, az egyes termékek gyártásáért folyó versenyben. Így akár az is elképzelhető, hogy új feladatokat kap a gyár, akár az is, hogy egyes folyamatokat máshová helyeznek át – mondta a gyárvezető.

„Globális helyzetben és versenyben vagyunk, az Audi minden földrészen terjeszkedik, és ahogy fejlődik a márka, világszerte épít új motorgyárakat a vállalat. Ma az is a feladatunk, hogy ezeknek az új gyártótelephelyeknek a beindulását segítsük azzal, hogy támogatjuk a termelés beindítását, például a szakember-háttér biztosításával” – említette meg Thomas Faustmann.

Kitért arra, hogy Győrött folyamatosan fejlesztenek, illetve továbbfejlesztenek erőforrásokat. A győri fejlesztőmérnökök munkájának eredménye a Volkswagen Amarok motorja, amelyet Argentínában gyártanak.

 

Címkék