Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A világgazdasági növekedés visszaesése lassítja a növekedést

A világgazdasági növekedés visszaesése lassítja a növekedést
Infovilág

Dr. Volkmar Denner.Az előzetes számítások alapján az adózás előtti eredmény (EBIT) az árbevétel mintegy 2 százalékát teszi ki. „A 2012. üzleti év alakulásával az enyhe árbevétel-növekedés és pozitív szabad cash flow ellenére sem lehetünk elégedettek” – nyilatkozta dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgató tanácsának elnöke. Ennek megfelelően a társaság 2013-ban a jövedelmezőség javítására koncentrál anélkül, hogy elhanyagolná jövőbeli beruházásait.

A világgazdasági növekedés visszaesése a Bosch-csoport minden üzletágában éreztette hatását. A gépjármű-technika legtöbb területe fejlődést mutatott. Különösen sikeres volt a közvetlen benzin-befecskendező rendszerekhez kapcsolódó üzleti tevékenység, ami 50%-os növekedést ért el. Ezzel szemben a dízelrendszer üzletág jelentős veszteséget könyvelt el, főleg a gyengélkedő európai piac, és a szintén gyenge kínai haszongépjármű-szektor miatt. Az ipari technika üzletágat a gépgyártás visszaesésének negatív hatása és a napenergia-termékek piacán érzékelhető 40 százalékos árzuhanás befolyásolta. A kevésbé ciklikus gyógyszer- és élelmiszeripari csomagolástechnika területén kedvezőbbek az eredmények. A fogyasztási cikkek és épülettechnika üzletágon belül működő termotechnika és háztartási gépek szektor számára nagy teher a Dél-Európában tapasztalható nehéz gazdasági helyzet.

Régiónkénti bontásban vizsgálva szembetűnőek az Európában tapasztalható nehézségek, ott ugyanis az árbevétel 2 százalékkal elmaradt az előző évihez képest. Észak-Amerikában az árbevétel 17 százalékos növekedése biztató teljesítmény, miközben Dél-Amerikában ugyanez a mutató 16 százalékos visszaesést jelez. Az ázsiai-csendes-óceáni térség szerény, 5 százalékos növekedést realizált.

A Bosch tavaly korlátozta a dolgozói létszám további bővítését, és az árbevétel növekedéséhez igazította. Ez év január 1-jéig a Bosch-csoport munkavállalóinak létszáma világszinten mindössze 1 százalékot meghaladó mértékben, 306 000-re nőtt. A Németországban alkalmazott munkaerő száma gyakorlatilag változatlan maradt, 119 ezer.

A Bosch 2013-ra a GDP 2,8 százalékos növekedését várja világméretben. Bár az előrejelzés nem tér ki rá, de a társaság nem kis kockázatokkal is számol – különös tekintettel az európai államadóság-válságra. A vállalat várakozásai alapján a Bosch-csoport 2013-ra az előző évinél valamivel jobb, de korántsem látványos árbevétel-növekedésre számít.

A jövedelmezőség javítását célzó rövid távú intézkedésként a Bosch átfogó lépéseket tett állandó költségei csökkentésére, hogy a vállalat rugalmasabban alkalmazkodjék az üzleti környezet változásaihoz. A tőkeberuházásokra, beszerzésekre és befektetésekre a Bosch szigorú határokat húzott. Mivel a vállalat számára kulcsfontosságú európai piacon a következő években csupán gyenge gazdasági növekedés várható, ezért a Bosch felülvizsgálja európai szervezeti struktúráit. Ezenkívül a vállalat a kereslet akár ideiglenes visszaesésére is a lehető legrugalmasabban akar reagálni. Ebből a célból 2012 decemberében megállapodás született a központi üzemi tanáccsal az időszakos válságok kezeléséről. A megállapodás megteremti annak alapját, hogy a társaság akár 20 százalékos árbevétel-visszaesést is rugalmasan tudjon kezelni anélkül, hogy a rövidebb munkaidőre vonatkozó (törvényileg biztosított) lehetőségekhez kellene folyamodnia. A napenergia-szektor stratégiai átszervezése kapcsán minden lehetséges megoldást mérlegelnek.

A Bosch meggyőződése, hogy stratégiája sikeresen illeszkedik az olyan világméretű irányzatokhoz, mint az energiahatékonyság, a környezetvédelem, az erőforrások megőrzése, valamint a biztonság és kényelem. Ennek megfelelően a társaság a múlt évben számos új terméket, szolgáltatást és üzleti modellt vezetett be, mint például a Drivelog portált a gépkocsi-tulajdonosok számára, a berendezések távdiagnosztizálására alkalmas rendszert, vagy az internet alapú biztonsági megoldásokat. Tavaly a Bosch számos termékével ért el nagy figyelmet keltő sikereket, a többi között a hangvezérelt navigációs rendszerrel, az elektromos meghajtású kerékpárral, az első beépített bittáras akkumulátoros csavarozóval, és a közvetlen benzin-befecskendezéssel. A vállalat kutatási és fejlesztési kiadásai meghaladják az árbevétel 8 százalékát, amivel a Bosch már évek óta a világ legrangosabb K+F vállalatai közé tartozik. A környezet védelmére és az erőforrások megőrzésére hivatott technológiák és termékek a Bosch kutatási, fejlesztési költségeinek több mint 45 százalékát, árbevételének pedig több mint 40 százalékát teszik ki. „Figyelembe véve a széndioxid-kibocsátás világméretű problémáját és a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzéseket, helyes a Bosch elkötelezettsége, hogy a közlekedési, épülettechnológiai és ipari szegmensben áttérjen a fosszilis energiahordozók használatáról” – mondta Denner.

Ezzel egy időben a vállalat tovább erősíti ázsiai jelenlétét. Tavaly például egy helyi beszállító céggel alapított vegyes vállalaton keresztül a társaság megjelent az elektromos robogók kínai piacán. A Bosch külön figyelmet fordít az adott piacokra szabott termékekre, ezért több fejlesztési munkát telepít Kínába, Indiába és Vietnamba.

A dinamikusan fejlődő üzleti környezetben a Bosch még több figyelmet fordít a piaci trendekre, hogy idejében felismerje az új irányvonalakat, és gyorsan reagáljon rájuk. „Csak akkor tudunk innovatív és hasznos megoldásokat létrehozni, ha még jobban ismerjük vevőink elvárásait” – fejtette ki Denner. A Bosch-csoport épp ennek megfelelően alakítja át szervezeti felépítését: január elején a vállalat létrehozta az energia- és épülettechnika (negyedik) üzletágát. Az új üzletág a biztonsági rendszerek, a termotechnika- és a napenergia-divíziók, illetve a 2011-ben létrehozott Bosch Energy and Building Solutions elnevezésű leányvállalat tevékenységeit fogja össze. A területek közötti szorosabb együttműködés és hálózatépítés további üzleti lehetőségeket eredményez. Ezt a célt szolgálja az „User Experience” elnevezésű, újonnan létrehozott vállalati osztály is, ami mérnökök, számítógépes szakemberek, pszichológusok, prototípus-specialisták és ipari formatervezők segítségével azon dolgozik, hogy a különböző üzletágak termékei fokozottan használó-központúak legyenek.

A rugalmasság és a megújulás céljából a vállalatvezetési és együttműködési gyakorlatok továbbfejlesztésére van szükség. Ezért a Bosch szeretné még aktívabban bevonni munkatársait a vállalati kezdeményezésekbe, és jobban megismerni véleményüket. A társaság célja, hogy dolgozói számára olyan vonzó munkakörülményeket és karrierlehetőséget nyújtson, amelyeknek köszönhetően a munkatársak saját képességeikkel és készségeikkel hozzájárulhatnak a vállalat újító és megújuló erejének és versenyképességének növeléséhez. A vezetői, szakértői és projektalapú karrierutak számos lehetőséget kínálnak az előrelépésre és a személyes fejlődésre. A tervek szerint a jövőben egyre több feladatot kaphatnak majd a virtuális projektcsoportok, amelyek nagyfokú kezdeményezőkészséggel és kreatív szabadsággal dolgozhatnak. A Bosch ennek szellemében bővíti Enterprise 2.0 elnevezésű, intranet alapú belső közösségi médiatevékenységét. A közösségi médiaeszközök segítségével ma már mintegy 5000 munkatárs vesz részt a 26 különféle változást elősegítő vállalati kezdeményezés valamelyikében.

Címkék