Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Beköszöntött a banki trójaiak éve

Beköszöntött a banki trójaiak éve
Infovilág

A G Data vírusirtó-gyártó szerint 2013-ban növekvő számú célzott támadás várható a vállalatok és intézmények ellen. Már nem csupán a nagyvállalatok, hanem akár a kis cégek is értékes célponttá válhatnak a privát mobileszközök egyre növekvő aránya miatt. A fertőzött okostelefonok, tabletek és noteszgépek révén a bűnözők elérhetik a bizalmas céges információkat, és hozzáférést szerezhetnek a cégek hálózataihoz.

Szaporodnak a banki trójaiak is. A már Magyarországon is fertőző Eurograbber az ellenőrző sms-üzeneteket is ellopja, így a bűnözők beléphetnek a használók netbankfiókjába. A kártevő már tavaly is 10 milliárd forintos kárt okozott Európában, miközben a hagyományos vírusvédelem csak nehezen tart lépést az új és újabb mutációk megjelenésével.

Emellett egyre jobban a bűnözők látókörébe kerülnek az Apple operációs rendszert futtató eszközök. A Mac-es kártevők már rég túl vannak a próbaidőszakon, ráadásul a szakértők úgy látják, hogy a Mac-használók kisebb figyelmet fordítanak a védekezésre, ami a bűnözőknek kedvez.

Mivel az internetképes okostelevíziók piaca egyre bővül – csak Németországban több mint 10 millióval lehet számolni a háztartásokban jövőre –, ezért ezek az eszközök kiváló terepnek bizonyulnak a beépített webkamerákon és mikrofonokon keresztüli kémkedéshez. A firmware-frissítések ebben az esetben jó alkalmat adhatnak a kártékony kód bejuttatására.

Természetesen az androidos tabletek és okostelefonok sem maradnak ki a sorból, növekvő számú támadás érheti őket a weben szörfölés közben. Várhatóan a támadók továbbra is az emberi hiszékenységre alapozva próbálják bejuttatni a kártevőket a mobileszközökbe.

A biztonsági réseket kiaknázó exploit-kitek terjedésével számolni kell. Ezekhez a feketepiacokon könnyedén hozzá lehet jutni, és segítségükkel a kevésbé képzett kiberbűnözők is hatékonyan fertőzhetnek meg weboldalakat.

Természetesen a használók nem maradnak védtelenek a várható támadások ellen. A G Data szakértői hat hasznos ötlettel segítenek ahhoz, hogy miként kerülhető el az áldozattá válás.

1. Telepítsük a frissítéseket! Ebbe beletartoznak a javítócsomagok, frissítések és foltozások. Távolítsuk el azokat a szoftvereket, amelyeket már nem támogatnak a fejlesztők.

2. Használjunk jogtiszta, frissített vírusvédelmet, és válasszunk körültekintően. Tájékozódjunk arról, hogy a vírusirtó milyen védelmet kínál a banki trójaiak ellen.

3. Tisztítsuk meg a merevlemezt! Hasznos lehet a helyet felszabadítani, megszabadulni a duplikált fájloktól.

4. Változtassuk meg jelszavainkat rendszeresen. A biztonságos jelszónak tartalmaznia kell számok véletlenszerű sorozatát, speciális karaktereket, nagy- és kisbetűket. Jelszóválasztáskor kerüljük el a szótárakban megtalálható kifejezéseket.

5. Használjunk biztonsági szoftvert mobileszközeinken is! A táblagépeken és okostelefonokon is jó szolgálatot tehet a megbízható biztonsági megoldás. Ha viszont nem telepítünk ilyet, ne lépjünk be bankfiókunkba ezekről az eszközökről.

6. Készítsünk biztonsági mentést adatainkról! Fertőzés vagy rendszer-összeomlás esetén értékes adatok veszhetnek el. Rendszeres biztonsági mentéssel viszont megelőzhető.

Címkék