Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Olvasmányok karácsonyra – a Tinta Könyvkiadó újdonságai

Olvasmányok karácsonyra – a Tinta Könyvkiadó újdonságai
Infovilág

Roskadoznak a könyváruházak polcai: ijesztő mennyiségű újdonságot dobnak ilyenkor piacra a kiadók és terjesztők. Persze, túlsúlyban vannak a biztos tippeket kínáló boldogságkalauzok, celeb-életrajzok és szakácskönyvek, de ezek garmadája mellett megtalálhatók a klasszikus szépirodalom, az ismeretterjesztő szerzők értékes kötetei is. 
Sajátos „műfajt” képviselnek közöttük a Tinta Könyvkiadó kiadványai. Immár 14 éve van jelen a piacon és 320 könyvet adott ki Kiss Gábor igazgató vezetésével a szerkesztőség, s bár a Tinta alakulása időszakában jó néhányan kétkedve fogadták vállalkozást, mégis sikerrel állja a sarat. A Gutenberg-galaxis alkonyának jóslata, az apadó pénztárcák okozta szűkülő kereslet közepette dolgoznak immár csaknem másfél évtizede a könyves szakma rangos szereplői.

A kiadók olykor színvonaltalan lektűrökkel próbálják a kieső bevételeket megkeresni, de a Tinta nem ilyen műhely. Amit az is jól jellemez, hogy karácsonyi „slágercikkének” szerzője a nemrég Príma Primissima Díjjal kitüntetett Grétsy László. A Nyelvi játékaink nagykönyve jól példázza azt a célt, amelyet a „tintások” maguk elé tűztek. Akárcsak az ország első számú nyelvpedagógusa, a kiadó munkatársai is az anyanyelv szerelmesei, akik – miközben pótolhatatlan ismeretterjesztő feladatot látnak el – kézikönyvekkel, szótárakkal, forráskiadványokkal jelentkeznek a piacon. Olyan időtálló kötetek ezek, amelyeket naponta forgathatunk, és hosszú évek múltán is megőrzik helyüket otthoni polcukon.
A kifejezetten szakkönyveknek számító „segédanyagok” mellett sorozatban jelennek meg az anyanyelv használatát, az ékesszólást megkönnyítő kézikönyvek. De ahogyan a nyelvi játékainkról szóló Grétsy-mű, úgy ezek sem akadémikus fejtegetések, hanem olyan kalauzok, amelyek segítenek eligazodni a nyelvhasználat labirintusában. Péter Mihály A leplező nyelv című karcsú kötete például a nyelvi „cselezést” veszi górcső alá, vagyis azokat a trükköket, amelyek a hamis beszéd, illetve a meggyőzés jellemzői. A szerző feltárja a nyelvi álcázás és az ámítás eszközeit, és szemléltetésül a propaganda, a reklám, közhelyek és a viccek szövegtípusait vonultatja fel. Ugyancsak nem csupán nyelvészeknek, a nyelvvel hivatásszerűen foglalkozóknak (tanároknak, újságíróknak) ajánlható az Első magyar sznobszótár, amelynek segítségével közismert, hétköznapi szavainkat fellengzős idegen kifejezésekre cserélhetjük fel. (De inkább ne tegyük!)


Ismeretterjesztő szándékkal összegzi Az ékesszólás kiskönyvtára sorozatban megjelent Tájszavak a nyelvjárások atlaszának lapjain összegyűjtött gazdag anyagot. A csaknem ezer szócikk több mint 13 ezer utalást tartalmaz, és a 21. században csaknem ismeretlenül csengő kifejezéseket, a valamikori paraszti-gazdálkodó világ emlékeit őrzi s magyarázza. A kötetben közölt rajzok segítenek megérteni olyan szavainkat, mint például áspa, borona, járom, kapca, kéve, tiloló stb.


Aki pedig a karácsonyi áhítathoz igazán illő kiadvánnyal szeretné megörvendeztetni családtagjait, barátait, annak a Halandó, ezeket megmondjad! című díszes kiadvány ajánlható. A szerkesztők (Dömötör Adrienne és Haader Lea) magyar nyelvű imádságokat gyűjtöttek össze a 15-16. századból. A fordítások a latinul nem tudók számára készültek, és kéziratos másolás útján terjedtek. Többségük forrása két latin nyelvű gyűjtemény, de a szövegek között több ismerős imádságot is találhatunk.

Címkék