Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az IVSZ síkraszáll az informatikai mérnökképzés állami támogatásáért

Az IVSZ síkraszáll az informatikai mérnökképzés állami támogatásáért
Infovilág

A kiszivárogtatott – és azóta a kormányszóvivő által nem cáfolt, sőt inkább megerősített – hírek szerint jövőre a kormány műszaki, informatikai és természettudományos területeken összesen mindössze 2850, államilag támogatott helyet hirdet meg. Ez az idén meghirdetett ösztöndíjas helyek nagyjából ötöde.

Laufer Tamás, az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke a döntést megelőző újabb mérlegelésre kéri a kormányt.

„Arra kérjük a kormányt, hogy vegye figyelembe: az általa is stratégiainak nyilvánított, de már így is évek óta nagy szakemberhiánnyal küzdő, a GDP 12%-át megtermelő és egyben kiemelkedő hozzáadott érték teremtő képességű szektort ellehetetlenítheti a szakemberek számának további csökkenése. A mérnökképzés ilyen mértékű visszaesését minden eszközzel meg kell akadályozni, a szakemberképzés mennyiségi és minőségi színvonalát a jövőben is fontos lesz – akár az eddigiektől eltérő módon és konstrukcióban – biztosítani. Erre várna az IVSZ javaslatot a kormánytól” – tette hozzá.

Az IVSZ szerint a helyzetet az sem javítaná érdemben, ha a részösztöndíjas helyek száma látványosan emelkednék, hiszen a műszaki és más természettudományos képzések még ebben a formában is drágábbak lesznek, mint más – például a jogi és közgazdasági – szakmák esetében a teljes egészében költségtérítéses, vagyis fizetős felsőoktatás.

„Többször hangsúlyoztuk már, hogy a szakemberképzés kulcsa a szektor, és egyben a magyar gazdaság fejlődésének. A hazai informatikai, távközlési és elektronikai ágazat egyik kiemelt ágazata például a szoftverexport, amely a hazai mintegy 1000 milliárd forint értékű összes exportból körülbelül 180 milliárd forintra rúg. Ez szinte teljes egészében hazai hozzáadott érték. Magyar szellemi teljesítményről van szó, amelyet a vállalatok meghatározóan import nélkül állítanak elő kizárólag az emberi munkára alapozva. Megfelelő fejlesztéspolitikai- és exportprogram esetén a 180 milliárd forintos magyar szoftverexport-piac 5 év alatt megduplázható lenne, s ennek következtében több tízezer új munkahely jöhetne létre. A szakemberek számának további csökkenése esetén ezt a lehetőséget Magyarország egészen biztosan nem tudná kiaknázni” – tette hozzá Laufer Tamás.

Bízva abban, hogy a kormány újra mérlegeli a fenti szempontokat, az IVSZ javasolja, hogy az ország vezetése támogassa legalább a mostani szinten a természettudományos, informatikai képzéseket akár az eddigi keretszámok meghagyásával, akár úgy, hogy – egyes sportágakhoz és kulturális területekhez hasonlóan – tegye lehetővé a cégek szerepvállalását a társasági adó terhére. 

 

Címkék