Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gastroblues-fesztivál: lemezbemutató koncertek

Gastroblues-fesztivál: lemezbemutató koncertek
Infovilág

Julian Sas.Az idei, sorrendben 20. paksi Gastroblues-fesztivál szervezői, az eddigi hagyományokat folytatva, kép- és hanglemezekkel is igyekeznek feledhetetlenné tenni a nyári fesztivál élményeit. Nincs tudomásunk arról – legalább is a blues világában –, hogy hang és kép formájában ilyen alaposan archiválva lenne ilyen rendezvény.

Ebből a páratlan anyagból jelentetnek meg több tematikus válogatást cd-n és és dvd-n. Külön-külön lemezeken jelennek meg a magyar, a brit és más külföldi előadók, az alkalmi formációk, valamint a templomi koncertek anyagai.  

Fontos tudnivaló: a fesztivál kép- és hangdokumentumai nem kaphatók kereskedelmi forgalomban, kizárólag a koncerten juthatnak hozzá a gyűjtők. A díszdobozos, sorszámozott kiadvány hat-hat dvd-t és cd-t, továbbá egy-egy fotóalbumot és könyvet tartalmaz. A belépőjegy árát egyébként levonják a kiadvány árából, tehát ennyivel olcsóbb.

Az 1993-ban kezdődött fesztiválsorozat Magyarországon elsőként „házasította” egy rendezvényen a minőségi zenét és a kulináris élvezeteket. A gasztronómiai bemutatók és a főzőversenyek mellett (a 6. fesztiváltól) minden évben megrendezték a borbarátok találkozóját is. Elvégre a legjobb zene sem élvezhető száraz torokkal és korgó gyomorral.

Rick Wakeman.Ami a koncerteket illeti, az idén nyáron Pakson is fellépő Rick Wakeman világhírű brit billentyűs, a nem kevésbé legendás Yes együttes egykori tagja, örömmel vállalta a téli fellépést is. Mellette a két koncert vendége Julian Sas holland énekes, gitáros és szájharmonikás, valamint együttese. Ő a jubileumi fesztiválon nem vett részt ugyan, ám néhányszor már fellépett az „atomvárosban”, és a közönség egyik kedvencévé lépett elő, ekként persze, hogy meghívták.

A fővárosi koncerten a mindig magas színvonalon teljesítő Varga János Projekt, valamint a szintén kitűnő Tom Stormy Trió társul a külföldi vendégekhez. Dunakömlődön az Ismerős Arcok, a fiatalon elhunyt Radics Béla zenei hagyatékát is gondozó Tűzkerék xT és az Elvis emlékzenekar vesz részt a jubileumi fesztivál záróeseményén.

A helyszínen beszerezhető kiadványokon látható-hallható mások között az idén fellépő Rick Wakeman, Glenn Hughes és Ken Henlsey. Az előző években fellépők közül a lemezre vágták a júliusban elhunyt Jon Lord Hammond-varázsló, az Animals, Ray Phillips, Cliff Moore, Roger Chapman, a Jethro Tull, Keith Emerson, Carl Palmer, a Yardbirds, a Colosseum, a Ten Years After, a Nazareth, Mick Taylor, Jukka Tolonen, a Holmes Brothers, Ana Popovic és mások produkcióját. A hazai zenészek közül megörökítették a Deák Bill Blues Band, a Palermo Boogie Gang, Ferenczi György, Varga János, a Benkó Dixieland Band, Berki Tamás, Charlie, Takáts Tamás, Török Ádám, az European Mantra és mások fellépéseit.



Címkék