Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csökkent a kivitel és a behozatal – alig változtak az ipari termelői árak októberben

Csökkent a kivitel és a behozatal  – alig változtak az ipari termelői árak októberben
Infovilág

2012 első kilenc hónapjában a kivitel volumene 2,1, a behozatalé 0,7%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. Az első féléves forgalom növekedése után a harmadik negyedévben jellemzően csökkenés figyelhető meg, ami a szeptemberi visszaesés következménye. A 2012. január–szeptemberi kivitel értéke 17 500 milliárd forint (60 milliárd euró), a behozatalé 15 922 milliárd forint (54,6 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1578 mil­li­árd forintot (5,4 milliárd eurót) tett ki, 83 milliárd forinttal többet, az árfolyamváltozás következtében euróban mérve 61 millióval ke­vesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

2012 január–szeptemberében a termékforgalom forintban mért árszínvonala az exportban 5,8, az im­port­ban 7,6%-kal emelkedett 2011 azonos időszakához képest, a cserearány 1,7%-kal romlott. A forint a dol­lár­hoz képest 18, az euróhoz mérten 7,4%-kal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 2,4%-kal volt kevesebb, míg a behozatalé 0,6%-kal volt több, mint 2011 első kilenc hónapjában. A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene közel negyedével csökkent, melyet a mobiltelefon és alkatrészei kivitelének visszaesése számottevően befolyásolt. Ezt nem tudta ellensúlyozni a közúti jármű, valamint a villa­mosgép, a villamos készülék és műszer kivitelében mindhárom negyedévben regisztrált volumenbővülés sem. Ez utóbbi termékkör importvolumene tizedével csökkent, ezzel szemben a többi árucsoport behozatalánál növekedést regisztráltunk.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 7,8, illetve 4,2%-kal haladta meg 2011 január–szeptemberének szintjét. 10%-ot meghaladóan bővült a gyógyszer és gyógyszerészeti termék ki­vitele, a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, illetve a szerves vegyi termék mindkét irányú keres­kedelme. Átlagon felüli növekedést mértünk a vas és acél behozatalában, továbbá a járműipari meg­ren­delésekkel kapcsolatos gumigyártmány mindkét irányú forgalmában. 

Az energiahordozók importvolumene – az árak 20%-os növekedése mellett – az év első kilenc hó­nap­jában 4,2%-kal volt kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék beho­zata­lának volumene csaknem tizedével maradt el a bázistól, de a természetes és mesterséges gázé sem érte el a tavalyi szintet.

2012 kilenc hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,6%-kal nőtt, míg az importé 6,3%-kal csökkent 2011. január–szeptemberhez képest. Az időszakon belül a kivitel volumennövekedése a második és harmadik negyedévben is számottevő volt, míg az importnál fokozatos csökkenést regisztráltunk. A tavalyi kedvező termésnek köszönhetően a ga­bona és gabonakészítmény árucsoport exportvolumene – a kukoricakivitel miatt – mintegy negyedével nőtt. Kétszámjegyű bővülést mértünk az állati takarmány kivitelében is, ugyanakkor a hús és húskészítmény kivételével a jelentősebb árucsoport behozatala elmaradt a 2011. január–szeptemberi bázistól.

2012. január–szeptemberben az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 2,2, az onnan érkező beho­za­talé 3,0%-kal volt több, mint 2011 azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 31 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 1,7%-kal bővült, az importé 4,3%-kal elmaradt az egy évvel ezelőttitől. Időszakon belül az első féléves 4,0%-os export­volumen-bővülés után a harmadik negyedévben – a szeptemberi csökkenés miatt – 3,0%-os visszaesést regisztráltunk, az importvolumen mindhárom negyedévben közel azonos mértékben mérséklődött. A külkereskedelmi mérleg hiánya 463 milliárd forint volt, 114 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Legfőbb külkereskedelmi partnerünk mindkét irányban Németország, továbbá a kivitelnél sorrendben: Románia, Ausztria, Szlovákia, Olaszország, a behozatalnál: Oroszország, Ausztria, Kína, Szlovákia. A felsorolt országok esetében a tárgyidőszaki legnagyobb exportnövekményünk német relációban, a közúti jármű árucsoportnál (106 millió euró) keletkezett. A legnagyobb csökkenés a híradás-technikai termékkör Kínából történő behozatalában (269 millió euró) és Romániába irányuló kivitelében (125 millió euró) volt, az előző év azonos időszakához képest.

 

Alig változtak az ipari termelői árak októberben

Októberben a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,4%-kal voltak alacsonyabbak az előző havinál. A csökkenés a feldolgozó-ipari ágazatokon belül főként a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása és a járműgyártásban történt árváltozás következménye.

Októberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,2%-kal mérséklődtek. A feldolgozó-ipari ágazatok értékesítési árai összességében ugyanekkora mértékű esést mutatnak. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (3%), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (2,7%) valamint a gép, gépi berendezés gyártása (0,9%) területén voltak alacsonyabbak az árak, mint az előző hónapban. Ugyanakkor nagyobb mértékben növekedtek az árak a vegyi anyag, termék gyártásában (1,6%) és az élelmiszeriparban (1,5%). Nem történt változás a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban és a kohászat, fémfeldolgozás területén. A többi feldolgozó-ipari ágazatban az árváltozás mértéke –0,8 és +0,3% között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai az előző havi szinten maradtak.

A feldolgozó-ipari ágazatok októberi belföldi értékesítését 2,6%-os áremelkedés jellemezte 2011 azonos időszakával összehasonlítva. Legnagyobb mértékű növekedés a vegyi anyag, termék gyártásában (8,6%), az élelmiszeriparban (7,5%), valamint a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (2,6%) volt. 2011 októberéhez mérten jelentősebben csökkentek az árak a gép, gépi berendezés gyártás területén (4,4%), a járműgyártásban (3,3%) és a kohászat, fémfeldolgozásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (2,5-2,5%). A többi feldolgozó-ipari ágazatban -1,7 és +2,2% közötti változást regisztráltunk. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 2,8%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 októberében az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 0,6%-kal, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,4%-kal csökkentek, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,4%-kal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,9%-kal voltak magasabbak. 2011 októberéhez képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,1, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 4,1%-kal emelkedtek, a beruházási javakat előállító ágazatokban pedig 2,8%-kal estek vissza az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 októberében az előző havihoz képest 0,6, az előző év azonos időszakához képest 1,5%-kal csökkentek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,6%-kal, az amerikai dollárhoz képest 1,5%-kal erősödött; a 2011 októberében jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 4,8%-kal erősödött, a dollárhoz mérten 0,5%-kal gyengült.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2012. októberi alakulásáról szóló Eurostat-sajtóközlemény december 4-én jelenik meg.

Címkék