Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Így búgtok ki – Varró Dániel, KosborTrió, Rudolf Péter lemezbemutatója

Így búgtok ki – Varró Dániel, KosborTrió, Rudolf Péter lemezbemutatója
Infovilág

Varró Dánielnek az „Egy bögre azúr” kötetében megjelent néhány bravúros-humoros stílusgyakorlat: a „Változatok egy gyermekdalra” ciklus. A Boci boci tarka kezdetű gyermekdal témáját régi nagy költőink (Arany János, Csokonai, Berzsenyi, Kosztolányi stb.), és kortárs költőink (PartiNagy Lajos, Térey János, Karafiáth Orsolya) stílusában fogalmazta újra. Majd a kötet megjelenése után folytatta a munkát, így mára már egy nagy csokor új vers „szaladgál a neten”, mindenki örömére.

A KosborTrió éppen negyed századdal ezelőtt alakult, a jelenlegi felállásában két éve zenél együtt. A trió énekese és dalszerzője Tamás Benedek(lantgitár, barit-oud, mando-lant, bőgő), a triót Gyulai Csaba (gadulka, valamint udu, daf, cajon és más ütőhangszerek) és Nemes János (kavola, tenor-és szopraninó-szaxofon, basszusklarinét) teszi teljessé. Az együttes világzenét (world music) és szózenét (word music) játszik, ahol a középkorias-keleties hangzásvilágot a megzenésített költemények egészítik ki. Az új wor*d music műfaj versalapú etno-kamarazene.

Az alapításának 25. évfordulóját az idén ezzel a lemezzel és egy kapolcsi koncerttel ünneplő KosborTrió már első olvasatkor látta, hogy „lehetetlen vállalkozás” a ciklusból lemezt készíteni. Bár „ez a ciklus zseniális, csak akkor szabad megzenésíteni, ha zenében megközelítjük a színvonalát” – érvelt az alapító Tamás Benedek. „Minden dalt más zenei stílusban, neves zenésztársak „bőrébe bújva” kéne eljátszanunk! Minden dalban szerepelnie kéne a Boci, boci dallamának is! Sajnos ez nem megy, felejtsük el…”

Szerencsére az ihletet nem lehet puszta racionalitással elfojtani, így az első dallamok önkéntelenül születtek meg, egyszerűen csak dúdolni kell őket. Ahogy tavaly szeptemberben elkezdték az előmunkálatokat, hamar kiderült, hogy a művészi összhang adott egy kiváló album megjelentetéséhez. Azóta elkészült 17 dal, 17 stílusjáték a Kaláka, a Kispál, a Ghymes, Szörényi Levente, Presser Gábor stb. modorában. Az alkotók pedig nagyon remélik, hogy a „megdaloltak” nem sértődnek meg, mert ez egy nevető tisztelet és köszönet. Presser szavai is erre utalnak. A zeneszerző, miután belehallgatott a lemezbe, csak ennyi mondott: Nagyon mulattam »magamon«.

A szintén megénekelt Karafiáth Orsolya nagyon örült a hozzá társított karádys stílusnak. „A verseimet tényleg Karádynak kellett volna énekelnie, ezek után világos. Most persze – mivel ezen a lemezen dupla minden csavar – egy férfia nagy díva, és én magam Varró Dani vagyok. De a többiek sem jártak jobban! Jól összeakasztották a modorunkat, De szerencsére mindenki heherészik a végén. Örülök, hogy engem is csak égve dobtak fel...”

Elkészült tehát a Gryllus Kiadó gondozásában a Varró Dániel költészeti stílusgyakorlatai által megihletett „BOCIBOCI Így búgtok ti” című KosborTrió lemez, amelyenRudolf Péteröt verset ad elő. Valamennyi dal külön korszakot idéz meg. Az adys, csehtamásos, tóthárpádos, presseres kombinációk mellett a művészek megidézik még a Kispál, a Pink Floyd, a rap és még sok más stílus hangulatát is. A cd kísérő füzetében nyomtatásban is megtalálható 22 boci verset Molnár Jacqueline remek grafikái díszítik.

Címkék