Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hévíz és Csopak nyerte „a virágos Magyarországért” versenyt

Hévíz és Csopak nyerte „a virágos Magyarországért” versenyt
Infovilág

Az ország kormányfője hagyományosan két települést jutalmaz különdíjjal. A miniszterelnök díjait ez alkalommal a felesége adta át Egernek és Hidvégardónak. Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága Kaposvárt és Újszilvást jutalmazta, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság Sátoraljaújhely önkormányzatának munkáját ismerte el. Először nyújtott át díjat a parlament sport és turizmusbizottsága: Szarvast és Szennát jutalmazta. A Belügyminisztérium Sárospatakot, Fenyőfőt, Zalaegerszeget, Hercegkutat, Székesfehérvárt és Zalaszentgyörgyöt díjazta, a személyi elismerést Molnár Mihályné, Százhalombatta Város Önkormányzatának aljegyzője kapta, akinek kiemelkedő szerepe volt abban, hogy Százhalombatta a 2012. évi európai versenyben ezüstérmet szerzett.

A hagyományos magyar növény és virágkultúra megőrzéséért a Vidékfejlesztési Minisztérium Cigánd és Rigács önkormányzatának a munkáját ismerte el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális díját Gyula kapta, a környezettudatos oktatás megvalósulásáért öt óvoda munkáját emelték ki. A Magyar Turizmus Zrt. díjait Denéné Tóth Marianna vezérigazgató asszony nyújtotta át Győr és Alcsútdoboz képviselőinek. Budapest főváros díját, melyetdr. György Istvánfőpolgármester-helyettes adott át, az V. kerület – Belváros-Lipótváros nyerte el.

Harmadszor adták át a „Magyarország legszebb főtere” díjat, melyet „a virágos Magyarországért” szervező bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. közösen alapított. Az idei nyertes, Gödöllő városa lett. Budapest Főváros Önkormányzata a „Budapest legszebb főutcája” díjat a X. kerületnek, Kőbányának ítélte oda.

„A virágos Magyarországért” szervező bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat Nagykőrös, Nyíregyháza, Makó, Paloznak, Varsány, Harkány és Mosonmagyaróvár kapta. Ezt a díjat térségenként csak az az egy település kaphatja meg, amelyik évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.

Kettő híján 300 település jelentkezett a 2012. évi felhívásra; a legtöbb Baranya megyéből (37), a második helyre Pest megye (27), a harmadikra Borsod-Abaúj-Zemplén (24) lépett. Budapestről tíz kerület nevezett be a versenybe.

A hévízi díjkiosztón összesen több mint száztíz települést jutalmaztak a kiírók vagy szponzorok felajánlásaiból. A többi között ott osztották ki a 2012. évi Rozmaring-díjakat azoknak az éttermeknek, amelyeknek mind gasztronómiai kínálata, mind pedig környezete kimagaslóan igényes.

„A virágos Magyarországért” versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan megmérettetés, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

Az idén értékes magyar siker született: Százhalombatta város kategóriában, Lövő pedig falu kategóriában szerzett ezüstérmet. Jövőre Hévíz és Csopak indul Magyarország képviseletében az Entente Florale Europe európai környezetszépítő versenyben.

Címkék