Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Felfedező kutatás – megnyílt a magyar tudomány ünnepe

Felfedező kutatás – megnyílt a magyar tudomány ünnepe
Infovilág

Mint a mai ünnepi megnyitón elhangzott, a felfedező kutatások meghatározóak a tudomány fejlődése szempontjából. Nem csupán a természet törvényeit ismerhetjük meg mélyrehatóan, hanem használati tárgyak, műszaki megoldások, orvosi eljárások születhetnek rövid időn belül. Ünnepi köszöntőjében Pálinkás József MTA-elnök azt hangsúlyozta, hogy a tudomány elsősorban lehetőség. „Nem nyújt gyorssegélyt, és nem ad mindig egyértelmű választ. A tudomány nem független a változó körülményektől, saját művelőitől, a kor társadalmától, amelyben helyét keresi.”
A magyar tudomány ünnepe 2012 szorosan kapcsolódik a Szentágothai János-emlékévhez, amelynek programjaival a hazai tudós társadalom a magyar tudomány száz éve született, iskolateremtő agykutató élete és tudományos munkája előtt tiszteleg.

A tudomány ünnepének idei nyitó előadását Erdei Anna akadémikus tartotta "Immunválaszaink a mindennapi kihívásokra – a legújabb eredmények tükrében" címmel. A kutató azt hangoztatta, hogy minden eddiginél alaposabban kell föltérképezni a veleszületett immunitást, mert az új ismeretek alapján jobban orvosolhatók az immunrendszer zavarai. Ha ugyanis az eddig nem kutatott folyamatokat jobban megértjük, új terápiás módszerek fejlesztésére nyílik lehetőség.

Az ünnepi megnyitót követően átadták azokat a tudományos elismeréseket, amelyeket hagyományosan a tudományünnep nyitónapján osztanak ki.

Eötvös József-koszorút vehetett át Dézsi István, a fizika tudomány doktora, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének Professor Emeritusa, Hideg Kálmán, a kémiai tudományok doktora, a Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szerves és Gyógyszerkémiai Intézetének professor emeritusa, Makk Ferenc, a történelemtudomány doktora, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, Történeti Segédtudományok Tanszékének egyetemi tanára, Módis László, az orvostudomány doktora, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének professor emeritusa, Perner Ferenc, az orvostudomány doktora, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának professor emeritusa, Posgay Károly, a műszaki tudomány doktora, a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet tudományos szaktanácsadója, valamint Sárosi Bálint, a zenetudomány doktora, nyugalmazott népzenekutató.

Az MTA elnöke Szily Kálmán-díjat adományozott Lessi Líviának, az MTA Titkárság jogi és igazgatási főosztály humánpolitikai osztálya főosztályvezető-helyettesének. A Paksi Atomerőmű Részvénytársaság és a Wigner Jenő-díj kuratóriuma Wigner Jenő-díjat adományozott Bencze Gyulának, az MTA Wigner Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet professor emeritusának, a fizikai tudomány doktorának.

A Richter Gedeon Részvénytársaság és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Bruckner Győző-díjat Mező Gábor, az MTA doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem-MTA Peptidkémiai Kutatócsoportja tudományos tanácsadója vehette át. A 40 évesnél fiatalabb kutatóknak adományozható Bruckner Győző-díjat a kuratórium Nagy Veronikának a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézete adjunktusának ítélte. MOL Tudomány díjban részesült Dank Viktor, a földtudomány doktora. A Magyar Tudományos Akadémia által a MÁV Zrt. kötelezettségvállalása mellett létrehozott Mikó Imre-díjat Megyeri Jenő egyetemi tanár, a műszaki tudomány doktora és Pápay István, okleveles gépészmérnök, aktív szakember kategóriában pedig Nagy András mérnök tanácsos, a MÁV Zrt. Műszaki Tervezés pályatervezési iroda vezetője kapta. Akadémiai Szabadalmi Nívódíjban Kacskovics Imre egyetemi tanárt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Immunológia Tanszékének kutatóját és Rónaföldi Andor, villamosmérnök, egyetemi docenst, a Miskolci Egyetem anyagtudományi akadémiai kutatócsoportjának tudományos munkatársát részesítette. Megosztott díjat kapott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikai Technológia tanszékének két kutatója, Harsányi Gábor, tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora és dr. Sántha Hunor, orvos, orvosbiológiai mérnök, egyetemi docens. A Pungor Ernő-díjat Dernovics Mihály, a Corvinus Egyetem Alkalmazott Kémiai Tanszék docense vehette át. A Magyar Tudományos Akadémia, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a "Somos Alapítvány – a Védelmi és Biztonsági Oktatásért és Kutatásért" közhasznú szervezet által a természeti és épített környezetünk nemzeti értékeinek megóvásában aktívan tevékenykedő és kiemelkedő eredményt elérő személyek és intézmények munkájának elismerésére alapított díjban Katona Tamás János, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Informatikai Karának tudományos főmunkatársa részesült.

Címkék