Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A fehér bot napján megjelent a beszélő Linux 3.0 – ingyen letölthető

A fehér bot napján megjelent a beszélő Linux 3.0 – ingyen letölthető
Infovilág

A BeLin fejlesztői – Hammer Attila vak informatikus vezetésével – minden évben számos újszerű megoldással örvendeztetik meg a használókat. A fehér bot idei napja alkalmából megjelent kiadás legfontosabb újdonsága, hogy a vakok által használt – számítógépekhez csatlakoztatható – Braille-kijelzőkön minden szöveget a magyar Braille helyesírás szabályai szerint jelenít meg. Ezt a képességet minden nyílt forráskódú program, amely támogatni kívánja a pontírást olvasó vak használókat, a jövőben át tudja majd venni.

A tavaly kiadott, népszerű BeLin ECDL-tananyagot is átdolgozták a BeLin 3.0 kiadásnak megfelelően. A tananyag eleget tesz az európai számítógép-használói tanúsítvány 2. modulja (operációs rendszerek) teljes követelmény-rendszerének.  Ezáltal lehetőséget ad a vakok és gyengénlátók számára az alapszintű számítógép-használati ismeretek otthoni vagy tanfolyami körülmények közötti elsajátítására. A tananyag mindenki számára ingyenesen hozzáférhető az alapítvány honlapjának letöltés-oldalán keresztül.

Az alapítvány reméli, hogy fejlesztő munkája révén egyre több vak és gyengénlátó ember számára válik elérhetővé a számítógép-használat az ingyenesen hozzáférhető, akadálytalan Beszélő Linux-kiadás használatával.

A BeLin 3.0 letölthető az alábbi hivatkozásokról:

BeLin 3.0 32 bites változat

BeLin 3.0 64 bites változat

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány látássérült és látó munkatársainak közös célja, hogy az informatika eszközeivel segítsék a vak és gyengénlátó emberek életét. A közhasznú nonprofit szervezet működése tizenkét évében már több mint ezerötszáz látássérült ember számára tette láthatóvá a világot számítógépek, valamint képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverek adományozásával. 

Címkék