Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A kilencvenéves prof. dr. Schweitzer Józsefet köszöntötték – díszdoktorává választotta az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem

A kilencvenéves prof. dr. Schweitzer Józsefet köszöntötték – díszdoktorává választotta az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem
Infovilág

Az ünnepelt és felesége.Ezt követően üdvözölték tisztelői, szerettei és barátai a budapesti Goldmark-teremben. Rendkívüli egyéniségét és pályafutását méltatva adta át a Magyar Zsidókért díjat a MAZSIHISZ elnöke, Feldmajer Péter. „Szelídséget sugároz, mindenkivel barátságos, türelmes, kivéve, amikor elveiért kell kiállnia, a zsidóságért és az antiszemitizmus ellen. Ilyenkor nem ismer semmilyen megalkuvást” – mondta az elnök.

Felolvasták Áder János köztársasági elnök levelét, aki kiemelte, hogy Schweitzer József szellemi és erkölcsi bátorsága sokaknak adhat példát. Orbán Viktor miniszterelnök is levélben köszöntötte a nyugalmazott országos főrabbit. Mint írta: „az az állam, amely a szellem emberéről megfeledkezett, sosem tudott fennmaradni.”

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke és Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát..

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete.Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki már lelkészként is nagy tisztelője volt Schweitzer Józsefnek, felidézte, hogy a főrabbinak minden Talmud-idézetről eszébe jut valamilyen Arany János-idézet, és minden Arany János idézetről egy Talmud-idézet. Az ünnepeltnek átadta Arany János verseinek díszkiadását.

Vizi E. Szilveszter akadémikus és Komoróczy Géza történész.Izrael Állam nagykövete, Ilan Mor, méltatva Schweitzer József rendkívüli tudását, azt mondta: „szeretné, ha a professzor híd lenne a magyar állam és a zsidó állam között is.”

A nyugalmazott országos főrabbit üdvözölte Martonyi János külügyminiszter is, és a vendégek között megjelent Mesterházi Attila MSZP-pártelnök is.

A vendégek között szép számmal voltak ismert személyiségek, köztük Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke, Komoróczy Géza történész, Vizi E. Szilveszter akadémikus, Czoma László, a keszthelyi Helikon korábbi igazgatója.  

Maga az ünnepelt, a tőle jól ismert szerénységgel köszönte meg az ünneplést, nem mulasztva el első helyen említeni felesége szerepét, aki átvállalta a családdal kapcsolatos összes feladatot, hogy ő maga tehesse azt, ami a dolga. És felidézte mesterét, Scheiber Sándort, akitől a héber és a magyar irodalom szeretetteljes ápolását tanulták. „Nekünk, akiknek sikerült mindent túlélnünk, legyen részünk békességben és örömben” – mondta Schweitzer József.

 

Címkék