Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zöldségmaffia-hálózatot számoltak fel a hatóságok Vecsésen

Zöldségmaffia-hálózatot számoltak fel a hatóságok Vecsésen
Infovilág

A budapesti nagybani piacon szeptemberben tartott éjszakai razzia során szúrták ki a hatóságok a Józsa kft-t. A termelőszövetkezet neve több átcimkézett terméken is szerepelt. A Pest Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a rendőrség emberei végül egy vecsési telephelyen talált rá a cégre. A helyszíni ellenőrzéskor 22 tonna sárgarépáról, 29 tonna hagymáról, öt tonna címkézett sárgarépáról állapították meg, hogy nem található az eredetmegjelölés.

A társaság elsősorban Lengyelországból érkező zöldséget és gyümölcsöt értékesített magyar áruként többszörös áron. Ráadásul a dolgozóikat sem jelentették be. - Egyértelmű tettenérés történt, mert ötezer kilogram már ebből magyarként le volt csomagolva, magyar jelöléssel, tehát dupla szabálytalanságot  követett el az ügyfél, egyrészt átvett úgy terméket, hogy az eredete nyomonkövethetősége nem volt bizonyítható, hisz jelöletlen volt, illetve utána a fogyasztókat megtévesztően magyar termékként próbálta ezt a későbbiekben értékesíteni - nyilatkozta Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal főállatorvosa.
A nagybani piacon naponta mintegy félmillió tonna zöldséggel és gyümölccsel kereskednek. Ennek ötöde külföldi termék. A hatóságok fokozott ellenőrzést ígérnek országszerte.
 
A hírhez kapcsolódik: a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleménye szerint készül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia. A dokumentum meghatározza majd azokat a lépéseket és eszközöket, amelyeken keresztül a fogyasztók egészségének védelme a jövőben is hatékonyan megvalósítható. A stratégia kiemelt célja, hogy tovább csökkenjen az élelmiszer-eredetű megbetegedések, azon belül a háztartásokban bekövetkező fertőzések száma. Cél továbbá, hogy a tisztességtelen vállalkozások kiszűrésével és a fogyasztói tudatosság javításával hatékonyan megelőzhetőek legyenek az állampolgárok egészségét veszélyeztető, illetve a tetemes anyagi és erkölcsi károkat okozó botrányok, amelyek a magyar élelmiszerek hazai és nemzetközi jóhírét is csorbítják.
 
Az élelmiszerbiztonság jelenlegi helyzete alapján hazánk – az Európai Unió számos más országához hasonlóan – a világ legbiztonságosabb helyei közé tartozik. A Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi egyeztetési folyamatáról továbbolvashat itt.

 

Címkék