Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dzsessz és erdélyi hagyományok a Fonóban

Dzsessz és erdélyi hagyományok a Fonóban
Infovilág

 

Piri Béla, Dés András és Kaltenecker Zsolt.A 2x2+1 című dzsesszprogramban öt utánozhatatlan muzsikus hallható. Először a legendás zongoravirtuóz, Szakcsi Lakatos Béla és az ifjú bőgővarázsló, Peczek Lakatos Krisztián duója szerepel. A zenei ötletekből soha ki nem fogyó, örökké kísérletező Szakcsi Lakatos koncertről koncertre megörvendezteti hallgatóságát. A zongorát olykor cimbalomra cseréli, produkcióját ezen a hangszeren a legjobb cimbalmos is megirigyelheti. Peczek Lakatos már a 2004-i éondoni jazz-fesztiválon is elkápráztatta a közönséget, s remekelt a dzsesszbőgősök Vajda Sándorról emlékét őrző tehetségkutatóján.


Az este másik fellépője az "1705" trió Kaltenecker Zsolt zongoristával, Piri Béla nagybőgőssel és Dés András ütőhangszeressel. A névválasztás egyik magyarázata, hogy az egyik számukat Kaltenecker Zsolt egy 1705-ben készült historikus billentyűs hangszeren írta. Az elnevezés asszociál a „Legend Of 1900” című film főhősére, aki kifigurázza azt a zenei vaskalaposságot, ami még gyakori a magyar dzsesszben is. Kaltenecker a 90-es években Piri Bélával, az új évezredben Déssel zenélt hosszabb ideig, utóbbival három lemezt készített. Az "1705" virtuóz, a világzenétől a klasszikus zenén, a rockon és az elektronikus zenén át a dzsesszig szinte mindenből merítő eklektikus stílusú formáció. A hangzás jellegzetessége a szokásosnál ritmikailag bonyolultabb zongorajáték mellett a különleges ütőhangszeres szett és a gyakori vonóhasználat a nagybőgőn. Főleg saját szerzeményeket játszanak.

Szilágyi Anna és Vincze István.Az október 10-i hagyományőrző esten Erdélyből, Búzáról és Melegföldvárról falusi mesterek érkeznek, akiktől közvetlenül meg lehet tanulni nemcsak a táncokat és dalokat, hanem megismerhető az életmódjuk, kultúrájuk is. A mesterek a HaTeha táncházban adják át tudásukat. Melegföldvárról érkezik Szilágyi Anna, aki a mezőségi Eszterlánc együttes négy cd-jén is énekel. A "Földvári tánc Szilágyi Annával" című albumon jóformán csak az ő dalai hallhatók. Vince István a táncos hagyományőrző események résztvevője, alkotó egyéniség.

Búzából érkezik Takács Anna énekes őstehetség, mély hangja felejthetetlen. Az Eszterlánc együttes négy lemezén is közreműködött. Takács Piroskáról azt tartják, hogy ő ismeri Búzában a legtöbb dalt, és mezőveresegyházi édesanyja révén "másik falura való" nótát is megtanult. Szinte nincs olyan falusi tevékenység, amihez ne értene.Koprány János, Takács Piroska táncospárja, párosban rendszeresen látogatják a néptáncos rendezvényeket. Cégér Annát a búzai férfiak a legjobb táncosnak tartják. Férje (és táncos párja), Cégér Ferenc sokáig a falu harangozója volt.


Címkék