Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Svéd kezdeményezésre megújul a budai Lánchíd park

Svéd kezdeményezésre megújul a budai Lánchíd park
Infovilág

A SymbioCity a fenntartható városi fejlődést középpontba állító svéd program. Gondolatisága különös figyelmet szentel azoknak az összefüggéseknek és szinergiáknak, amelyek a modern város ellátási és működtetési folyamatai között fellépnek, és amelyek megfelelő összekapcsolása nemcsak környezeti, hanem gazdasági előnyökkel is jár.

A Green City mozgalom célja a települések visszakapcsolása az ökoszisztémába, azaz a mostaninál élhetőbb és fenntarthatóbb városok létrehozása a települési zöldfelületek fejlesztésével.

A Lánchíd park tervezése és kivitelezése közben – a felsorolt elvek figyelembevételével – a svéd közreműködők különös figyelmet fordítanak az ökológiai ciklusok (víz- és tápanyag-körforgás, növényi rendszerek) helyreállítására, a fenntartható anyaghasználatra, az emberi és társadalmi igények figyelembevételére, valamint az energiabevitel- és felhasználás minimalizálására.

A megújult Lánchíd parkot október közepén adják át rendeltetésének.

Az idei Green Sweden program első állomása a budapesti SymbioCity konferencia volt április 25-én: akkor a SymbioCity területei közül négyet (energia, információ és kommunikáció, tájtervezés, zöld épületek) vitattak meg kerekasztal-beszélgetéseken. A program második elemeként a tavaly megjelent, nagy sikert aratott „Ökosodj!” kiadványt nyomtatták újra 75 ezer példányban, hogy minden eddiginél szélesebb körköz jusson el.

A Green Sweden program fő partnerei az Electrolux és az Ericsson, valamint a HAGS magyarországi képviselője, az S-TÉR Kft, a Metropol, a Skanska, a Volvo, valamint a Kinnarps svéd vállalatok. A SymbioCity kezdeményezésről itt, a Green City mozgalomról pedig ezen az oldalon olvashatnak bővebben.

Címkék