Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Biotehéntől biotej: ki, mit tud a biotermékekről?

Biotehéntől biotej: ki, mit tud a biotermékekről?
Infovilág

Világszerte hódít a bioétkezés. Az oka az egészségtudatos életmód: egyre inkább vágyunk a természetesre, arra, hogy óvjuk magunk és családunk egészségét az adalékanyagoktól. A hagyományos biopiacok azonban nem tömegigényeket szolgálnak ki, ezért áraik is magasabbak a boltiaknál. Mivel tejet és tejtermékeket alapélelmiszerként mindennap fogyasztunk, fokozatosan igénnyé válik, hogy a mindennapi bevásárláskor a biogazdálkodásból származó típusai is elérhetők legyenek.

Hazánk első és vezető biotej gyártó tejipari vállalata, a Naszálytej Zrt. nem reprezentatív felmérése szerint nekünk, magyaroknak fontos az egészséges táplálkozás, így szívesen választanánk biotermékeket, ha megengedhetnénk magunknak. Csakhogy a kis forgalom miatt drágák, mivel az előállításuk is az. A biotej piaci részesedése a lassú növekedés ellenére Magyarországon mindössze 0,3%, így az áruházak sincsenek rákényszerítve arra, hogy árversennyel keressék a fogyasztók kegyeit.

Ugyancsak a felmérés mutat rá arra, hogy a lakosság egy része nem ismeri a biogazdálkodás lényegét, így nem feltétlenül bízik abban, hogy a bio jelzésű élelmiszer „megéri az árát. Fontos tudnivaló: más, csomagolt élelmiszerekhez hasonlóan, a bio jelzéssel ellátott tejtermékeket is szigorúan ellenőrzik.

„Az európai uniós szabályok előírják, hogy mind a gazdáknál, mind a feldolgozás közben tanúsítani kell azt, hogy a biotej valóban megfelel minden szabályozásnak – mondta dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetője. – Mivel szigorú előírásoknak kell megfelelniük, a biotejek előállításának hátterében nagyon körültekintő tehéntartás áll, ami a tejek ízén is érezhető. Az ökológiai gazdálkodás sok tekintetben lényegesen biztonságosabb, mint a háztáji termelés. Vannak persze bio-módon tartott házi tehenek, de az, hogy valami házi, nem feltétlenül magasabb minőségű is” – tette hozzá a szakember.

A biotejet megkülönböztetett gondossággal kezelik és kíméletesen dolgozzák fel, minden más tejtől elkülönítve, hogy a különleges beltartalmi értékek változatlanul megmaradjanak. A minőségmegőrzés fontos része a rendkívül korszerű technológia, ami a fejéstől számított 12 órán belül szavatolja a tej kiváló minőségű feldolgozását.

„Sokan félreértik a biotej különlegességét és azt gondolják, ez a tejtípus több vitamint vagy ásványi anyagot tartalmaz, mint a hagyományos tehéntej – mondta Kuk Titusz, a Naszálytej Zrt. vezérigazgató-helyettese. – Mind a hagyományos, mind a biotej egészséges ital és egyazon forrásból származik. Utóbbi kiemelkedő előnye, hogy környezeti szennyeződéstől megóvott tehenektől származik, így is állítják elő, olyan környezetben kezelik és csomagolják, amelyben semminemű vegyi anyaggal sem érintkezhet” – tette hozzá.

Kiemelkedő minőségű gyártmányai elismeréseként Magyar Termék Nagydíjjal tüntették ki a napokban a Naszálytej Zrt. Zöldfarm ESL, 3,5%-os tej, a 2,8%-os és az 1,5%-os UHT biotejét, valamint Zöldfarm biotejfölét, kefíjét, joghurtjait.

A Naszálytej felmérését végzők elsőként azt tudakolták, hogy a lakosság szerint mi a bio tejtermék? A válaszadók nagy része szerint biotej az, ami nem tartalmaz tartósítószert. Ezzel szemben tény, hogy egyik dobozos, UHT-tej sem tartalmaz adalékanyagot, hiszen a Magyar Élelmiszerkönyv rendelete alapján csak arra a termékre szabad ráírni, hogy „TEJ”, ami kizárólag tehéntejet tartalmaz, semmi mást. A biotej többlet értéke a növény- és állattartás körülményein, valamint a feldolgozás minőségén alapul.

A megkérdezettek többsége nem tudta, hogy a biogazdálkodás megvalósításához három évig kell műtrágya és növényvédő szer nélkül művelni a földet. A termelés szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai cikluson alapul. A tehenek takarmánya nem tartalmazhat sem szintetikus műtrágyából, növényvédő szerből származó vegyszer-maradványokat, sem génmanipulált összetevőket. Előírás továbbá, hogy az állatokat szabadon, tágas területen kell tartani, legalább fél éven át bio termőföldről származó takarmánnyal kell etetni őket. A biogazdálkodásban tartott teheneket nem kezelik antibiotikumokkal, nem kapnak mesterséges hozamfokozókat, így azok maradványai nem juthatnak be a szervezetükbe. 

Címkék