Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 11. Az év 132. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739414. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyílt a 10. magyar nyelv és könyv ünnepe

Megnyílt a 10. magyar nyelv és könyv ünnepe
Infovilág

Olvasni egyedül szoktunk ugyan, de a könyv élménye közösséget teremt – szólt az irodalom és az olvasás jelentőségéről a könyvünnep péntek délutáni megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Halász János emlékeztetett: a Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvszalon közös rendezvényén nemcsak a könyvekkel, hanem a szerzőkkel is találkozhat a közönség.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy Budavár ma is a kultúra fellegvára; ezt bizonyítja a háromnapos kulturális fesztivál is, amikor a magyar kortárs irodalom legnagyobb alakjait látják vendégül. Mint kiemelte, ebben az esztendőben a könyvek mellett azokat a szellemi hungarikumokat is bemutatják, amelyek egyedülállóvá teszik a magyar kultúrát.

Szombat este az idén 60 esztendős Rajkó Zenekar lép a közönség elé. Vasárnap, a zárónapon a világzenét játszó Napra zenekar mutatkozik be.

Napközben a színpadon mások mellett Jókai Anna, Nádasdy Borbála, Sándor György, Czakó Gábor, Tóth Gy. László, Lentner Csaba és Zárug Péter Farkas váltja egymást. A gyermekeket délelőtt színpadi programokkal várják: szombaton a Lúdas Matyi, vasárnap pedig a Mátyás király szárnyai című mesét nézhetik meg, de lesznek kézműves foglalkozások és óriáskifestő is.

Az idén Buda visszafoglalását ostromjátékkal és hagyományőrző katonai bemutatókkal elevenítik fel a Halászbástyán a Buda Eliberata hagyományőrző egyesület tagjai. A Szentháromság téren felállított török és magyar sátrakban mindenki megismerheti a kora újkori tábori élet hangulatát.

Az Országos Széchényi Könyvtárban a szombati zárásig ingyenesen lehet megtekinteni a Magyarországon nyomtatott első könyv, a Budai krónika mindkét, hazánkban őrzött példányát. További muzeális értékű könyvekkel és herendi porcelánokkal találkozhat a közönség a nemzeti könyvtár Ragyogás - Porcelán- és könyvritkaságok című kiállításán; a Magyarság Házában pedig a Gombold újra! Divat a magyar pályázat díjazott alkotásait tekinthetik meg a látogatók belépti díj nélkül.

Címkék