Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egységes Európai Égbolt: elkészült a HungaroControl új légiforgalmi irányító központja

Egységes Európai Égbolt: elkészült a HungaroControl új légiforgalmi irányító központja
Infovilág

A HungaroControl Zrt. ANS III komplex fejlesztési programja részeként csúcstechnológiával felszerelt légiforgalmi irányító központot létesít Budapesten. A beruházás célja a magyar légiforgalmi irányítás versenyképességének megőrzése, kapacitásainak bővítése, technológiai versenyelőnyének fenntartása. A 13 milliárd forintból megvalósuló, tízezer négyzetméter alapterületű, háromszintes légi navigációs központ kivitelezéséhez az Európai Unió 6 millió euró támogatást nyújtott a Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) részeként, a források több mint 85 százalékát a költségvetési támogatásban nem részesülő HungaroControl önerőből finanszírozza.

Az új épület felépítésén túl a magyar légiforgalmi szolgálat korszerűsíti kommunikációs eszközeit és folytatja világszínvonalú irányító és tájékoztató szoftverének, a MATIAS-nak a fejlesztését. A szükséges rendszerek (pl. harmadik feles tájékoztató rendszerek, LAN-radar, meteorológiai szerverek stb.) áttelepítése folyamatos, az ősszel megkezdődik a póbaüzem. A munkálatokkal párhuzamosan folyik a repülésbiztonsági tanulmányok elkészítése és a légügyi hatósági engedélyeztetés előkészítése. A HungaroControl szakemberei 2013 februárjától az új légi navigációs központból irányítják majd a repülőgépeket.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. világszínvonalú technológiája, élenjáró fejlesztései és szolgáltatásai révén a nemzetközi légiforgalmi irányítás egyik legpontosabb, leghatékonyabb és legmegbízhatóbb szolgáltatója, az Egységes Európai Égbolt keretében zajló uniós integráció aktív regionális kezdeményezője, együttműködő partnere.

Az EUROCONTROL statisztikái és előrejelzései szerint Európa felett évente csaknem 10 millió járat közlekedik, ám ez a szám a következő 20 évben akár meg is duplázódhat. Tavaly a HungaroControl légi navigációs szolgáltatásainak fejlesztését szolgáló beruházásokba kezdett, amelyek garantálják a növekvő légi forgalom biztonságos kezelését, és egyben segítik a küszöbön álló uniós integráció sikerét. 

Címkék