Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Berlioz: Romeó és Júlia a pesti Puskin moziban

Berlioz: Romeó és Júlia a pesti Puskin moziban
Infovilág

Hervé Moreau.Az Emile Deschamps szövegére írt „drámai szimfóniát” (op. 17) Aurélie Dupont (Júlia), Hervé Moreau (Rómeó) és Nicolas Paul (Lőrinc barát) táncolják a Párizsi Nemzeti Operaház első táncosai és balettkara közreműködésével, valamint Stéphanie D’Oustrac (mezzoszoprán) Yann Beuron (tenor) és Nicolas Cavallier (basszus) éneklik a Párizsi Nemzeti Operaház kórusa és szimfonikus zenekara közreműködésével. Vezényel Vello PÄHN, karvezető Patrick Marie Aubert. Díszlet: Pia Maier-Schriever, Thomas Schenk és Sasha Waltz. Jelmez: Bernd Skodzig, világítás: David Finn. Nemzetközi forgalmazó: Pathé Live.

Hector Berlioz drámai szimfóniáját Shakespeare Rómeó és Júlia című színdarabja ihlette. Berlioz egyik legkifinomultabb alkotásaként tartják számon, formai szempontból pedig a legeredetibbek közé sorolható.

A tragikus sorsú szerelmesek legendáját a kortárs táncművészet egyik kulcsfigurája Sasha Waltz értelmezte újra a Párizsi Nemzeti Opera számára. Berlioz dramatikus szimfóniájának erőteljes sötét romantikájából merített ihletet a koreográfus, aki a színpadon zene, énekhang és tánc különleges egységét teremti meg. Minden narrációs formától elhatárolódva idézi fel ennek a tragikus szerelmi történetnek az emocionális hangulatát. Ez az örökérvényű balett megmutatja a szerelem és a halál közötti kapcsolatot és feltárja azokat az akadályokat, amelyek – ma is – elválasztják egymástól a szerelmeseket. Mozgalmas és elegáns mozdulatok kísérik a tüzes és szenvedélyes szerelmeseket végső nyughelyükre.

A történet: Escalus herceget megdöbbenti a Capulet és Montague család rivalizálásából származó vérontás Verona városában. Romeó, az ifjú Montagues őrülten szerelmes Rosaline-be, de mélyen megsebzi a hölgy visszautasítása. Hogy megvigasztalódjék, barátai rábeszélik, hogy látogassanak el a Capulet család báljára, amelyet azért rendeznek, hogy lányuk, Júlia számára férjet válasszanak. Romeo, abban a reményben, hogy Rosaline-nel találkozhat, álarcban a Capulet-házba megy, A bálon azonban megpillantja Júliát, akivel egymásba szeretnek. Hamarosan kiderül, hogy a két rivális családhoz tartoznak.


Címkék