Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Virtuális mobilszolgáltatók – sikerrel kecsegtető új piac

Virtuális mobilszolgáltatók – sikerrel kecsegtető új piac
Infovilág

Az alternatív távközlési cégek, a kiskereskedelmi láncok, illetve a pénzügyi szolgáltatók köréből érkező MVNO-k révén még az érett távközlési piac is képes további növekedést elérni, megjelenésükből pedig a partnerségek révén a már piacon lévő távközlési cégek is profitálnak – állítja Takács Krisztián, a Business Telecom Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Virtuális mobilszolgáltató (Mobile Virtual Network Operator, röviden MVNO) az a cég, amelynek nincs saját tulajdonú mobilhálózata, mégis saját márkanév alatt kínál mobilszolgáltatást. Mobilhálózati hátterét az adott piacon saját hálózattal rendelkező partner adja. A virtuális mobilszolgáltatói piacok világszerte nagy változáson mentek keresztül a múlt években. Bár kezdetben a piacnyitás nagy ellenállásba ütközött a saját hálózatot működtető mobilcégek részéről, már az első tapasztalatok világossá tették a kölcsönös előnyöket. Ettől kezdve a saját hálózattal rendelkező szolgáltatók nemcsak megtűrték az MVNO-kat, hanem kialakították nagykereskedelmi stratégiáikat és keresték az új piaci potenciált kínáló partnerségeket.

„Bármely szektorból érkezik is, a sikeres MVNO lényege, hogy nem mobilcég, így számára a mobilpiaci eredményesség kényszere minimális” – mondja a BTel első embere. – „A mobilhang kiegészítő szolgáltatás, bármilyen profilú vállalkozás kínálja is. Ezzel bővíthető a választék, ami a termékkapcsolások vagy csomagajánlatok révén válik egyedi versenyelőnnyé a szolgáltató számára. Ezt kihasználva mérsékelhetők az egy ügyfélre jutó költségek, és ez országos ügyfélbázis esetén már látványos eredményességi különbség.” Ugyanakkor, a nagy mobilszolgáltatók oldalán a nagykereskedelmi modell révén szintén javul az eredményesség azáltal, hogy az ügyfélszerzés költségei mérséklődnek, miközben stabil bevétel érkezik azaddig kihasználatlan piaci résekből.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sikeres virtuális mobilszolgáltatók jellemzően három szektor képviselői közül kerülnek ki. Az alternatív távközlési piac szereplői számára a mobilpiacra lépés előnyei egyértelműek, különösen akkor, ha üzleti modellje országos jelenlétre és széles kínálatra épít, amit a mobil hangszolgáltatással tovább bővíthet. A nagykereskedelmi partnernek a távközlési MVNO-megállapodás nagy befektetés nélkül hoz bevételt, ha a virtuális távközlési szolgáltató saját folyamatainak részeként képes kezelni a műszaki, ügyfélszolgálati, számlázási teendőket.

Bár nincs szabály arra, hogy milyen profilú kiskereskedelmi üzletlánc léphet jó eséllyel a mobilpiacra – a szakértő szerint –elengedhetetlen az ismert név és a tömeges vásárlói bázis. Nem véletlen, hogy általában a legnagyobb nemzetközi szupermarketláncok vágnak bele a virtuális mobilszolgáltatásba, ahogyan azt a hazai példák is mutatják. Számukra a fő cél a vásárlói lojalitás erősítése; bevételüket és eredményességüket a tömeges eladások adják. Mivel távközlési és közmű-szolgáltatói háttérrel nem rendelkeznek, a kiskereskedelmi láncok ebben a modellben mobiltermék-forgalmazói szerepet látnak el.

A pénzügyi MVNO-k hagyományosan nemzetközi telefonhívásokhoz és pénzátutalásokhoz kínáltak kedvezményes csomagokat, ezért – tömeges igények híján – a világ jórészén egyelőre nem terjedtek el. Ez a helyzet azonban a mobilfizetés, -bankolás és -kereskedelem térnyerésével várhatóan meg fog változni.

„A mind több pénzügyi szolgáltatást egyre inkább mobilkészülékeken vesszük majd igénybe, így reális lehetőség, hogy mindezt mobilszolgáltatással együtt kínálják nekünk” – mutat rá a szakértő. – „A sikerhez itthon három alapvető feltételnek kell megvalósulnia: az okostelefonok tömeges elterjedésének, a mobilfizetés szoftveres és partnerszerződéses háttérrendszere kialakulásának, valamint annak, hogy az eddig főként online bankoláshoz szokott ügyfelek hajlandók legyenek a váltásra.”

Címkék