Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sikerül-e hazahozni a Seuso-kincset?

Sikerül-e hazahozni a Seuso-kincset?
Infovilág

„A tárgyak hazahozatalához a legmagasabb szinten kértem a magyar kormányzat segítségét, hogy a kényes jogi helyzetben tegye lehetővé a kincsek hazajuttatását, amelyet halálom után a Magyar Államra kívánok hagyni. A vásárlásról aláírt szerződésem, amelyhez szükséges a magyar kormány támogatása, augusztus végén lejár” – írta Zelnik István az MTI-hez ma eljuttatott közleményében.

Hozzátette: „Az Aranymúzeum létrehozása mellett életem másik legfőbb célkitűzése, hogy a Seuso-kincseket visszajuttassam Magyarországnak... Mára minden adott, hogy a kincsek első nyolc darabját megvásároljam, hazahozzam, kutathatóvá tegyem és egy budapesti, Andrássy úti palotában kiállítsam. Ezért a célért hajlandó vagyok a gyűjteményem néhány különösen értékes darabjától megválni és cégeim egyes tulajdonrészeit is eladni.”

A késő római kori Seuso-kincs az egykori Pannoniából származik. Az ezüsttárgyakat vélhetőleg Polgárdi környékén illegálisan ásták ki, majd közvetítők útján, a nyolcvanas években kicsempészték a nyugat-európai műkincspiacra. A tizennégy ismert darabot 1980–87 között vásárolta meg Lord Northampton vezette angol befektetési társaság. A magyar kormány 1991-ben bejelentette igényét a kincsre, de 1993-ban New Yorkban elvesztette az igény érvényesítésére indított pert.

Zelnik István a Hír TV Kontraszt című vasárnap esti műsorában elmondta el, hogy a jelenlegi kulturális államtitkársággal nem vette fel ugyan a kapcsolatot, ám másfél évvel ezelőtt Szőcs Géza akkori kulturális államtitkárral állapodott meg arról, hogy megkísérli a Seuso-kincseket visszahozni az országba. A megegyezés szerint saját költségére és felelősségére kideríti a kincs tulajdonosainak kilétét és azt, hogyan hozható haza az értékes lelet. Ezután titkos tárgyalásokat folytatott a kincsek megvásárlásáról, és azokról rendszeresen tájékoztatta a magyar illetékeseket. Az idén május 31-én aláírta a kincsek felének megvásárlásáról szóló szerződést. Megjegyezte, hogy a szerződésről a kormány is kapott másolatot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkársága tegnap azt közölte az MTI-vel, hogy nincs dokumentálható nyoma annak, hogy az elmúlt két évben a Seuso-kincsek egy részének vagy egészének esetleges hazahozataláról bárki hivatalosan tárgyalt vagy egyeztetett volna a kormány illetékeseivel. 

„A Magyar Állam a Seuso-kincsekkel kapcsolatban továbbra is tulajdonosnak tekinti magát. A kormány nyitott minden komoly és tisztességes szándékú, az ország érdekeit szem előtt tartó műgyűjtővel és műkereskedővel a Seuso-kincsek és más, a nemzeti kultúra szempontjából meghatározó műtárgyak és leletegyüttesek sorsáról is érdemben a hazai és nemzetközi jogszabályokat megtartva egyeztetni” – hangsúlyozta az államtitkárság.

Képek: www.szeretlekmagyarorszag.hu

Címkék