Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jeles magyarok kisíven – ünnepre beszélő, paprikaszagú bélyeg

Jeles magyarok kisíven – ünnepre beszélő, paprikaszagú bélyeg
Infovilág

Örkény István (1912–79) Kossuth-díjas író, gyógyszerész, az Újhold társszerkesztője; a világirodalmi rangú magyar groteszk próza megteremtője. Gyógyszerészként, majd vegyészmérnökként szerzett diplomát. A második világháborúban – a Horthy-rendszer zsidótörvénye miatt – munkaszolgálatos volt a Donnál, majd hadifogságba esett, s csak 1946-ban térhetett haza. Itthon dramaturgként és íróként tevékenykedett. A stílusteremtő Egyperces novellák 1967-ben látott napvilágot. Nemcsak Magyarországon, de a világirodalomban is újdonság volt a rendkívül rövid, tömör, filozofikus vagy groteszk írásmód. 1967-ben mutatták be a Tóték című drámáját, amit később több nyelvre is lefordítottak. Ez hozta meg számára a világsikert.

Solti György (1912–97) karmester, zongoraművész. Zeneakadémiai tanulmányai után a budapesti Operaház korrepetitora volt. Zsidó származása miatt – a Horthy-rendszer zsidótörvényei miatt – emigrálnia kellett: 1939–45 között Svájcban élt. 1942-ben elnyerte a genfi zongoraverseny első díját, és ezzel megalapozta ismertségét. A II. világháború után a Bajor Állami Opera, majd a frankfurti opera főzeneigazgatója lett, s később a londoni Royal Opera House alkalmazta. Igazgatta a Chicagói Szimfonikus Zenekart, az Orchestre de Parist, a Berlini, majd a Londoni Szimfonikusokat. Kiváló hanglemez-dirigensként tartják számon; 31 Grammy-díjat kapott, európai és amerikai egyetemek avatták díszdoktorrá, az angol királynő pedig lovaggá ütötte. •

Ottlik Géza (1912–90) író, műfordító. A háború alatt légoltalmi szolgálatra osztották be, és üldözötteket mentett. A háború befejezésekor a magyar szellemi élet megújítását tervezte a Nyugat hagyományait folytatva. 1946-ig a Magyar Rádió dramaturgjaként dolgozott. Huszonöt év magyar irodalma címmel előadásokat tartott a rádióban, hangjátékokat fordított, és írt. 1945-től 1957-ig a Magyar PEN Klub titkára volt. A Rákosi-rendszerben uralkodó dogmatikus irodalompolitika éveiben kiszorult az irodalmi életből, fordításokból élt. Kényszerű hallgatása 1957-ben ért véget, mikor megjelent Hajnali háztetők című kisregénye. József Attila-díjat, Kossuth-díjat, Szép Ernő-díjat és Örley István-díjat kapott.

Szentágothai János (ered. Schimert, 1912–94) Kossuth-díjas magyar anatómus. Oktatási pályájának kezdetén új technikákat dolgozott ki a degeneráció kutatásával kapcsolatban. 1948-ban az MTA levelező, majd ’67-ben rendes tagjává választották. 1961-ben az ő tanszékén kezdték hazánkban az elektronmikroszkópos agykutatást. Leghíresebb tudományos munkája Az ember anatómiájának atlasza című, általa rajzolt tankönyv, amelyet 13 nyelvre fordítottak le. Az 1990-i országgyűlési választáson mandátumot szerzett és a külügyi bizottság tagjaként dolgozott. A ciklus lejárta után pár hónappal hunyt el. (Forrás: wikipedia.org)

A kisív július 6-án jelenik meg, össznévértéke 420 Ft, gyártója a Pénzjegynyomda. Kép: MTI Fotó, B. Müller Magda, tervezőművész: Dudás László.

Hímzett és paprika illatú bélyegek jelennek meg a kalocsai bélyegnapon

A 85. bélyegnap eseményének július 6-8. között Kalocsa városa. A Magyar Posta hagyományosan bélyegkibocsátással köszönti a bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepét. A feláras bélyegblokk mellett kétcímletű bélyegsorozat és annak speciális változata jelenik meg. A felárból blokkonként 200 Ft-ot a posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja.

A bélyegsorozat 80 Ft-os címletén kalocsai hímzés, a 130 Ft-os bélyegképen pedig kalocsai paprikafüzér és a kalocsai Paprika Múzeum épületének külső részlete látható. A címletek az ívben fordított állásúak, ún. tête-bêche elrendezésben szerepelnek. A sorszámozott blokk bélyegképén és keretrajzán a Kalocsai Érseki Kincstár egyedülálló egyházművészeti emlékei közül látható néhány. A blokk különlegessége, hogy az azon alkalmazott ofszet nyomdai eljárás kiegészült Anti-Stokes festékréteggel. Ennek különlegessége, hogy infravörös fénnyel gerjesztve zöld színű fényt, illetve hangjelzést bocsát ki. Biztonsági elemként funkcionál. Detektálása speciálisan erre a célra kifejlesztett vizsgálóeszközökkel lehetséges. A különleges festékréteg – a blokk bélyegképén a „MAGYARORSZÁG” felirat résznél – a HORUS 1019 lámpa alatt zöld színű fényt ad ki, a RADIR 2029 vizsgáló berendezés használatakor pedig ugyanaz az infrasugárzás csipogással reagál.

A bélyegblokk 1–10 000-ig tartó sorszámozott példányai a 85. bélyegnap: Kalocsa Kollekció elnevezésű különleges bélyeg összeállításban vásárolhatók meg. Az exkluzív összeállítás része a bélyegsorozat alapváltozata mellett, a bélyegsorozat speciális változata, ami kizárólag ebben a kollekcióban elérhető. A speciális 80 Ft-os címlet különlegessége, hogy arra a kalocsai rózsa motívuma valódi hímzéssel került, a 130 Ft-os bélyegképen pedig a paprikamotívumra paprika illatú szitalakk került, amely így a paprika különleges illatát mikrokapszulákba zárva tartalmazza. Az összeállítás 10 000 példányban készül, ami a bélyegsorozat speciális változatának példányszámával azonos.

Megjelenés július 6., gyártó: Állami Nyomda, fotóművész: Hajdú József, tervezőművész: Domé Eszter.

Címkék