Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyári veszélyforrások: kiszáradás

Nyári veszélyforrások: kiszáradás
Infovilág

Az idei nyár különösen meleg, erről megbizonyosodhattunk az utóbbi napokban. Az egyik legsúlyosabb következménye a lassan elviselhetetlenné váló melegnek a kiszáradás. Az emberi szervezet víztartalma kortól függően változik. Csecsemőkorban a teljes testtömegnek csaknem négyötöde, felnőtt férfi esetében mintegy háromötöde, idős nők esetében több, mint a fele víz. Még egészségesen a kiszáradásra a legérzékenyebbek a csecsemők és a nyugdíj felé közeledők. Előbbiek azért mert a szervezet víztartalmát szabályozó mechanizmusok még éretlenek, illetve a folyadékfelvételük a szülő, gondozó figyelmétől függ, utóbbiak pedig azért, mert csekély folyadékvesztés is arányaiban jobban megváltoztatja a szervezet vízháztartását, ráadásul sok koros embertársunk egyszerűen “elfelejt” inni.

A kiszáradásnak számos oka lehet. A leggyakoribb a bélrendszeri fertőző betegségek okozta hányás, hasmenés. Egyes betegségek, illetve állapotok pedig különösen sérülékennyé tehetik az emberi szervezetet a kiszáradásra. Lázas állapot közben a testünk több vizet veszít, mint normálisan. Cukorbetegeknek különösen figyelniük kell a diétájukra és ellenőrizni a vércukor-szintjüket, mert a magasabb vércukorszint fokozottabb vizelet-kiválasztást és vízvesztést okoz. Napszúráskor a szervezet szintén több folyadékot veszít, az égési sérülések szintén fokozott vízvesztéshez vezethetnek.

Attól függően, hogy milyen mértékű a kiszáradás, enyhe, közepes vagy súlyos tüneteket észlelhetünk. A tudati állapot a feszülttől, a kómába hajló, nehezen ébreszthető állapotig változhat. A pulzus és a légzés szaporává válik, a vérnyomás csökken. Csecsemőknél a kutacsok a fejen besüppednek, a szemek szárazak. Egy viszonylag egyszerű fizikális vizsgálattal megítélhető a vízhiányos, kiszáradásra utaló állapot. A vizsgálatkor a kezet a szív fölé emelve, egy ujjbegyet addig kell a testre szorítani, amíg a bőr és a bőr alatti szövetek elfehérednek. A nyomás felengedése után, a kapilláris erek vérrel való újratelődésekor a szövetek eredeti színüket nyerik vissza. Átlagosan ez 2 másodpercnél nem több. Súlyos dehidrált állapotban 4 másodpercnél hosszabb az újratelődés. Fontos tudni, hogy az értékben egyedi eltérések is lehetnek, de a tünetek észlelésekor feltétlenül forduljunk orvoshoz!

A kiszáradás kezelése összetett és nagy körültekintést kíván. Nagymértékben függ magától a betegtől (csecsemő, idős személy), a kiszáradás súlyosságától és a kiszáradás okától. Az egyszerű, szájon át történő folyadékbevitel enyhe esetekben segít. Súlyosabb esetekben infúziós kezelésre van szükség, kiegészítve sokszor az alapbetegségre ható gyógyszerekkel.

Címkék