Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mától 4 órán belül megérkeznek a pénzátutalások – biztonság és gyorsaság

Infovilág

Az eddigi egy munkanappal szemben legfeljebb négy óra mától a belföldi, elektronikusan benyújtott forintátutalások teljesítési ideje. A négyórás szabály az átutalások teljesítésének maximális ideje, hiszen a Giro Zrt. által üzemeltetett rendszer kétóránként számolja el a bankok által hozzá benyújtott tételeket, így az esetek nagy többségében arra lehet számítani, hogy ennél rövidebb idő alatt teljesülnek az átutalások.

A napközbeni átutalás a hazai pénzforgalom múlt 15 évének legnagyobb fejlesztése, melynek köszönhetően elegendő a pénzt az esedékesség napján átutalni, így az ügyfelek (magánszemélyek, vállalatok) egynapi folyószámla-kamatot nyernek. A napközben kapott pénzt napon belül további fizetésekre is fel lehet használni, és sürgős esetekben át is lehet utalni.

A vállalatok szempontjából további előny, hogy az új nemzetközi SEPA-szabvány alkalmazásával tudják analitikus könyvelési rendszereiket automatizálni, így pénzügyi adminisztrációjukat hatékonyabbá tenni. Csökkenteni tudják a számlaegyenlegüket, amelyet kedvezőbb kamatozású eszközökbe mozgathatnak át.

„A napközbeni átutalás rendszerének sikeres indulása mérföldkő a hazai pénzforgalomban” – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a mai sajtótájékoztatón. A jegybank elnöke hozzátette: a ma működésbe lépett új rendszer megvalósítását a Magyar Nemzeti Banknak a közjóért tett kezdeményezése és rendelete indította útjára.

Szabályozásra pedig azért volt szükség, mert a fizetési infrastruktúra fejlesztése bonyolult feladat. Országos méretű hálózati piacról van szó, ahol egymással versengő szereplőknek kell együttműködniük a fejlesztésben, aminek a végén senki nem jut versenyelőnyhöz, hiszen az új kedvezőbb szolgáltatás mindenki számára egyszerre érhető el.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a múlt két évben zajlott fejlesztések kihívások elé állították a hazai pénzforgalmi szolgáltatókat, akik tetemes anyagiakkal járultak hozzá a minden eddiginél korszerűbb, az ügyféligényeknek jobban megfelelő pénzforgalmi rendszer megteremtéséhez. A többszöri napközi elszámolás révén nagymértékben változik a banki likviditáskezelés rendszere – tette hozzá. Az uniós SEPA-szabvány az eddiginél bővebb adattartalomra alkalmas, még jobban kiszolgálja az üzleti szféra igényeit, és gyakorlatilag olyan előre hozott beruházásnak tekinthető, amit így már nem kell elvégezni az euro bevezetésekor.

Legeza Péter, a Giro Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: az általa vezetett társaság életében is nagy változást hoz az éjszakai üzemmód mellett a napon belül ötszöri elszámolásra áttérés. A kétóránkénti ciklusok fegyelmezett magatartást kívánnak a klíringtagoktól és a Girotól is. A  tranzakciókat két, egymással párhuzamosan futó rendszer dolgozza fel, probléma esetén bármikor át lehet kapcsolni egyikről a másikra.

Címkék