Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új Munkatörvénykönyv: vélemények, várakozások

Új Munkatörvénykönyv: vélemények, várakozások
Infovilág

Az új szabályozások szabad kezet adnak a HR-vezetőknek, hogy a törvényes kereteken belül maguk alakítsák ki szervezetük kultúrájának, igényeinek megfelelően a bevezetést. Ezáltal még fontosabb szerephez jut a HR, hiszen az általa javasolt és bevezetendő, illetve be nem vezetett szabályozások alapvető hatással lehetnek a gazdálkodás eredményességére.

A Nexon mintegy 1000 cég munkaügyi és személyzeti szakemberét érintő reprezentatív felmérése kapcsán Baka Magdolna, a társaság stratégiai HR-igazgatója elmondta, hogy „a felmérés eredményei világosan mutatják: a változás még nem tudatosodott a cégekben. Egyelőre a régi sémák alapján gondolkodnak. A változásnak érdemes elé menni, kialakítani a HR új kompetenciakörét, újra pozícionálni a szervezeti funkciók között, felkészülni az üzleti felelősségvállalásra. Ebben a HR-vezetők nincsenek magukra hagyva, léteznek már üzleti HR-megoldások, amilyeneket a Nexon is kínál”.

Csaknem a cégek fele (43%) tervezi szabálykövető módon az áttérést az új műszakpótlékra. Nyilván egyszerű ez a döntés ott, ahol ez a bevezetés nem jár költségegyenleg-változással az előző szabályozáshoz képest. Ahol ez másként van, ott a vezetőség valószínűleg mérlegeli a munkavállalókra vonatkozó hatását.

A válaszadók jó negyede jelezte, hogy a jövőben élni kíván a nem jellemző foglalkoztatási formával, ami lehetőség a hatékonyság növelésre, a költségkímélésre, a foglalkoztatottság növelésére. A válaszadók 56%-a tervez munkaidő-keretben foglalkoztatást, ami optimálisabb munkaidő kihasználást eredményez a kevesebb túlmunka-kifizetés céljából, hogy munkahelyeket őrizhessenek meg, és rugalmasabban reagáljanak a változásokra.

Ezzel szemben az elszámolási időszakot, ami új, a megszokottól eltérő eszköz, egyelőre a válaszadók csupán hetede kívánja alkalmazni, többségében csak 2013. I. negyedévétől, vagy később. A HR-szakmának időre van szüksége ahhoz, hogy értelmezze ezt a megoldási lehetőséget és megtalálja azokat a területeket, ahol az alkalmazásának értelme és üzleti haszna van.

Érdekesség, hogy a válaszadók 55%-a egyelőre nem tervez változást a munka új törvénykönyve kapcsán a munkaidővel és díjazással kapcsolatban. A HR-szakma kivár; amíg nincs üzleti nyomás, nem ragaszkodik a változáshoz.

A felmérés részleteiért, kérjük, kattintson ide.

Címkék