Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Június 20.: menekültek világnapja – minden második földönfutó gyerek

Június 20.: menekültek világnapja – minden második földönfutó gyerek
Infovilág

Észak-afrikai menekültek lélekvesztőkön próbálják elérni a szicíliai partokat.Mindennap, valahol a világvan, gyermekek ezrei hagyják el otthonukat, mert veszélyessé vált számukra; mert ha otthon maradnának, akkor rosszul bánnának velük, az életük is veszélybe kerülne vallásuk, nemzetiségük, vagy szüleik politikai meggyőződése miatt. Néha azért is menekülniük kell, mert az ország, ahol élnek, háborúba vagy polgárháborúba keveredett. Megannyi ok, amit a kisgyermekek általában nem is értenek. Csak azt tudják, hogy félnek és hogy futniuk, menekülniük kell, azzal a néhány dologgal, ami éppen a kezük ügyébe esik.

A menekült gyermekeknek nincs többé otthonuk, sem hazájuk. Néha még a családjukat is elveszítik. Ők olyan gyermekek, akiknek a gyermekkorát végérvényesen tönkretették.

Az ő számukra az elsődleges és legfontosabb a biztonság és a menedék. Legyen egy hely, ahol élelemhez juthatnak, ahol megpihenhetnek, ahol fedél van a fejük felett, és ahol felkészülhetnek az előttük álló nehéz időszakra.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az UNICEF együttes erővel törekszik arra, hogy javítson ezeknek a gyermekeknek a helyzetén, hiszen az életüket meghatározó menekülés tragikus élménye, a tanulás hiánya, a szegénység, a kiszolgáltatottság, az utazás viszontagságai különösen sérülékennyé teszik őket.

Az UNICEF szakmai támogatásával a múlt években kidolgozták az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény 3. cikke szerinti “gyermekek mindenek felett álló érdekének” biztosítását lehetővé tevő protokollt és szakmai-módszertani segítséget.

A családjuktól elszakadt, árva, vagy embercsempészekre bízott gyerekek különös gondoskodásra szorulnak. Egyes statisztikák szerint Közép-Európában a menedékkérelmeknek évente átlagosan 2–3%-át nyújtják be kísérő nélküli kiskorúak és felnőtt hozzátartozóiktól elszakított gyerekek. Egyes országokban, például Magyarországon vagy Szlovéniában ez az arány néha a 7–10%-ot is eléri.

Az ő esetükben különösen fontos lenne, hogy a hatóságok ne zárják be és ne tartsák fogva a felnőtt családtagjaiktól, hozzátartozóiktól elszakított gyerekeket, illetve hogy tegyék lehetővé számukra a családegyesítést – ha az ő érdeküket szolgálja. Magyarország számára jelenleg ez az egyik legnagyobb kihívás ezen a területen.

Az UNICEF Magyar Bizottsága a gyermekjogok széleskörű ismertté tételével, a gyermekek mindenek felett álló érdekének szavatolásával száll síkra a menekültjog területén is – hangsúlyozva, hogy a menekült gyermek is elsősorban gyermek és csak másodsorban menedékkérő, vagy kísérő nélküli kiskorú.

 

UNHCR-jelentés: tavaly 800.000 ember kényszerült elhagyni hazáját világszerte

Szobolits Andrea tudósítása

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által közétett jelentés szerint a 2011-ben rekord számú üldözött kényszerült elhagyni hazáját; több ember vált menekültté, mint 2000 óta bármikor.

Az UNHCR 2011. évi jelentése részletesen tárgyalja a 2010 vége óta egymást követő humanitárius válsághelyzetek (líbiai, szomáliai, elefántcsontparti, szudáni események) miatt kialakult menekülthullámok mértékét. Összesen 4,3 millió ember kényszerült otthonából elmenekülni; 800 ezer ember hagyta el származási országát és vált menekültté külföldön.

“2011 drámai mértékû szenvedéseket hozott. Rengeteg ember került válságos helyzetbe nagyon rövid idő alatt, és óriási volt az érintettek személyes vesztesége – mondta António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetője. – Azért azonban hálával tartozunk, hogy a menekültek védelmének nemzetközi rendszere nagyrészt stabilan mûködött és a határok is nyitva álltak. Embert próbáló időket élünk.”

A múl év végén világszerte 42,5 millió ember szorult nemzetközi védelemre, beleértve 15,2 millió  menekültet, 26,4 millió belső menekültet, 895 ezer menedékkérőt. Az újonnan menekültté váltak nagy száma ellenére a teljes létszám alacsonyabb volt, mint 2010 végén, amikor is 43,7 millió embert számláltak az UNHCR menekültügyi statisztikái.

A csökkenés oka az, hogy nagy létszámú belső menekült települt haza önként a szülőföldjére (összesen 3,2 millió, ami a belső menekültek tekintetében a legnagyobb létszámú hazatelepülési hullám volt a múlt évtizedben.) Ami a menekülteket illeti, noha 2011-ben többen települtek haza közülük, mint egy évvel korábban, a 2011-ben hazatelepült menekült száma  (532 000) a harmadik legalacsonyabb volt a múlt évtizedben.

Tízéves összehasonlításban a Globális Trendek címû jelentés számos aggasztó fejleményre mutat rá: ezek egyike, hogy folyamatosn nő a kényszervándorlás mértéke, hiszen az érintettek létszáma a múlt öt esztendő mindegyikében meghaladta a 42 milliót. Egy másik szomorú tény, hogy aki manapság menekültté válik, számíthat rá, hogy hosszú évekig az is marad, menekülttáborokban, vagy megfelelő ellátás nélkül, különféle városi szálláshelyeken élve. Az UNHCR mandátuma alá tartozó, mintegy 10,4 millió menekült közel háromnegyede (7,1 millió) már hosszú ideje, legalább öt éve várja sorsa jobbra fordulását.

A kibocsátó országok között Afganisztán áll az élen (2,7 millió menekülttel), majd Irak következik (1,4 millió), Szomália (1,1 millió), Szudán (500 000), valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság (491 000).

A világ menekültjeinek négyötöde szomszédos országokba menekül, amint az kiderül a világ legnépesebb menekültcsoportjait befogadó államok statisztikai adataiból: például Pakisztánban 1,7 millió menekült él, Iránban 886 500, Kenyában 566 500, Csádban pedig 366 500.

Az iparilag fejlett államok közül Németországban van a legtöbb menekült (571 700). Az egyénileg újonnan benyújtott kérelmek tekintetében pedig Dél-Afrika állt az élen (107 000 egyéni kérelemmel) tavaly csakúgy, mint a múlt négy esztendőben.

Az UNHCR eredeti mandátuma arra szólt, hogy segítse a világ menekültjeit, ám az alapítása óta eltelt hat évtizedben az ENSZ menekültügyi szervezetének tevékenysége kiterjedt a belső menekültek és a hontalanok védelmére is (hontalanokon azokat a személyeket értve, akiknek nincsen hivatalosan elismert állampolgársága, és nem élhetnek az állampolgársághoz fûződő jogokkal). A 2011. évi Globális Trendek jelentésből kiderül: az UNHCR mindössze 64 kormánytól kapott statisztikai adatokat az országukban élő hontalanokról, vagyis csupán a világ összes hontalanjának (kb. 12 millió) egynegyedéről rendelkezik pontos adataokkal.

Nem minden kényszervándor tartozik az UNHCR felelősségi körébe, aki szerepel a 2011. évi statisztikai jelentésben. A világ 42,5 millió kényszervándorából 4,8 millió emberről az UNHCR testvérszervezete, az UNWRA (az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező Szervezete) gondoskodik. A világon élő 26,4 millió belső menekült közül 15,5 millió részesül az UNHCR védelmében és ellátásában. Az UNHCR felelősségi körébe tartozó menekültek és belső menekültek 25,9 milliós száma 700 ezerrel nőtt 2011-ben.

Globális Trendek jelentés az UNHCR legfőbb éves jelentése a világ kényszervándorainak létszámáról.  További adatok hozzáférhetők a rendszeresen megjelenő statisztikai évkönyvekben, valamint az iparilag fejlett országokról kétévente kiadott jelentésekben.

 

Címkék