Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Belga sörfesztivál a Mezőgazdasági Múzeumban

Belga sörfesztivál a Mezőgazdasági Múzeumban
Infovilág

A csapoltsör-választékból kínálják egyebek mközött a 12 százalékos Bush, a Hercule Stout, a Gulden Draak, a Piraat, a La Trappe Tripel és a Dubbel márkát. Találkozhatnak a fesztivál látogatói a tavalyi hasonló rendezvény egyik legkedveltebb sörével, a Kasteel Rouge-zsal is. A könnyed, időnként erős gyümölcssöröktől az apátsági és trappista sörökön át a borok erejével vetekedő erős félbarna és barna sörökig számos sörfajtából kóstolhatnak a fesztivál helyszínén a sörrajongók. A fesztivál egyik különlegessége a palackozott pezsgős Cuvée du Chateau, amely a gyártó és számos sörbíráló szerint tökéletes gasztronómiai sör. „A cuvée-t a Kasteel Bruin tíz évig palackban érlelt verziója ihlette” – magyarázta a Bem rakparti Belga Sörök Házában tartott beharangozó sörkóstolón Salamon György sörszakértő. Elhangzott: az első egynapos, a tavalyi kétnapos fesztivál után az idén három napig tart a sörünnep, 24 belga sörfőzde vonultatja fel termékeit.

A sörfesztivál három napja alatt a sörrajongók körében palackozott formában már jól ismert márkák csapolva is megkóstolhatók. A kánikula közeledtével a látogatók mintegy harminc frissítőnek szánt, gyümölcsös sörből választhatják ki az idei nyár kedvencét. Az érdeklődők pénteken késő délután, szombaton csaknem egész nap, vasárnap pedig tizenegytől este nyolcig kortyolhatnak a belga sörkülönlegességekből, valamint a Belgiumból, Hollandiából és Franciaországból érkező exkluzív sajtokból és sonkákból. Belgium nevével szinte összeforrt a csokoládé, amelyből szintén lesz egy kis ízelítő.

A fesztiválra látogatók a mindhárom napra érvényes „Sörkedvelő" vagy „Sörrajongó” belépőjegy árát teljes egészében „leihatják”, illetve igény esetén további zsetonokat és érdekes, márkázott relikviákat vásárolhatnak. A belépőjegy áráért kapott zsetonokkal három–öt alkalommal egy-egy pohár belga sör jár a vendégeknek. Emellett minden látogató ajándékba kap egy eredeti, belgaüveg söröspoharat.

A fesztivál második napján, június 2-án, szombaton 19–21 óra között, és vasárnap este is Szabó Győző színművész méri a sört.

Belgiumban egyébként a sör a kultúra része. Sok a kis sörfőzde, minden városban főznek a hűsítő nedűből, számos cégnek is van saját üzeme – hangzott el a tájékoztatón. Részletek itt.


Címkék