Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Felhívás adatletiltásra - nemet az adathalászatra

Felhívás adatletiltásra - nemet az adathalászatra
Infovilág

Jól emlékszünk még Kubatov Gábor fideszes képviselő szavaira, amikor arról beszélt a 2010-i választások előtt, hogy "Áttértünk egy online adatbázis-kezelési módra (...) meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Fideszt támogatták."  

És emlékezhetünk arra az álkérdésekből és álválaszokból összeállított nemzeti konzultációra is, amikor a kérdőívek jobb felső sarkában vonalkódot helyeztek el, amelynek segítségével minden egyes magyar állampolgárt azonosíthattak aszerint, hogy válaszolt-e, és ha igen, hogyan a kérdőív kérdéseire. Ez kiválóan alkalmas arra, hogy mindenkinek a neve mellé odakerülhessen a jó vagy a rossz pont, amely politikai meggyőződése szerint minősíti az állampolgárokat.

Ám míg eddig az ilyen akciók során – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – a személyi adatok kezelését a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (leánykori nevén Népesség-nyilvántartó Hivatal) munkatársai végezték, a most elfogadott törvénymódosítás szerint a hivatal – erre vonatkozó megkeresés esetén – köteles ezeket az adatokat közvetlenül a Miniszterelnökségnek átadni a polgárok személyre szóló tájékoztatása, illetve álláspontjának megkérdezése céljából.

Az Orbán kormány az elmúlt évek során milliárdokat költött arra, hogy kérdőívnek álcázott propagandakiadványokkal árassza el a lakosságot, hogy azután a válaszolók adatai és válaszai követhetetlen úton hasznosuljanak a kormánypártok által felépített  online adatbázisokban.  

Felhívjuk mindazok figyelmét, akik nem szeretnének a kormányzati adathalászat együttműködő partnerei lenni, hogy minden polgár, aki a személyiadat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá tartozik, jogosult korlátozni a róla nyilvántartott adatok kiadását a személyiségi jogok védelmének biztosítékaként, a személyes adataival való önrendelkezési jogának érvényesítése keretében.  

Az adatletiltási kérelem benyújtható személyesen a jegyzőnél vagy az okmányirodában, postai úton vagy elektronikusan a www.magyarorszag.hu portálon. Aki nem szeretné, hogy személyi adatait és politikai véleményét esetleg egy politikai párt választási adatbázisában rögzítsék, éljen az adatletiltás lehetőségével!  

2012.05.27.                                                                              Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete

 

Címkék