Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem tért magához a hazai nyomtatópiac – óriási az árverseny

Nem tért magához a hazai nyomtatópiac – óriási az árverseny
Infovilág

Az A4 formátumú gépekből mintegy 30 százalékkal kevesebbet adtak el idén január–március közt, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Kelendők főleg a színes A4-es formátumú nyomtatók és multifunkciós (MFP) berendezések voltak. Emellett a tavalyi első negyedévhez képest 3 százalékkal több fekete-fehér MFP fogyott.   

Az A3-as készülékeknél mintegy 13 százalékkal csökkent az eladás az egy évvel ezelőttihez képest.

Általános érvényű megállapítás: idehaza a dokumentumkezelési piacot továbbra is az erős verseny jellemzi. Mindezt tetézi, hogy az elhúzódó gazdasági válság hatásai miatt nem bővültek a közbeszerzések, továbbá a vállalati és lakossági piacon is lanyhuló kereslet tapasztalható a nyomtatóeszközök iránt.

Udvardi Gábor.Fontos fejlemény az is, hogy az egy-egydarabos gépeladásoknál az ár a legfőbb szempont, ezért az olcsó, kevésbé nagy tudású A4-es és A3-as nyomtatók és multifunkciós berendezések iránt mutatkozik a kiemelkedő kereslet. A nagyobb tételszámú beszerzéseknél (beleértve a közbeszerzéseket) viszont teret hódít a teljes birtoklási költségszámítás (TCO) is, azaz a cégek, intézmények kezdenek odafigyelni a megvásárolandó eszközök fenntartásához kapcsolódó kiadásokra.

A Xerox Magyarország marketingvezetője, Udvardi Gábor kifejtette, hogy a Xerox itthoni képviselete a legtöbb ágazatban stagnálással, illetve csak kis növekedéssel zárta az idei első három hónapot. A vállalat a színes, A3 formátumú multifunkciósok hazai piacán 9,3 százalékkal növelte piaci részesedését. A fekete-fehér A4-es készülékeladások esetében is közel 30 százalékos bővülést könyvelhetett el a cég. A Xeroxnál most a többcélú (MFP) gépek állnak a középpontban, illetve bíznak a szilárd tintás készülékek eladásának növekedésében is.

Ez utóbbiakhoz tartozik a nemrég bevezetett ColorQube 8900 (a képen) A4 formátumú szilárd tintás, multifunkciós nyomtató, amely akár fekete-fehér áron nyomtat és másol színesben. Ugyanakkor a Xerox szorgalmazza a TCO-számítás fontosságát, felhíván a használók figyelmét: ne csupán a gépár alapján döntsenek, hanem számolják ki azt is, hogy hosszútávon melyik berendezés a leggazdaságosabb.

Címkék