Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Fidesz nem vette át a tüntető rokkantak petícióját

A Fidesz nem vette át a tüntető rokkantak petícióját
Infovilág

Güthné György Katalin és két rokkanttársa, a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székháza előtt lezajlott demonstráció befejező aktusaként tízpontos petíciót akart átadni a kormányzó párt képviselőjének, de az épületben tartózkodó egyetlen személy közölte, hogy „nem illetékes” a petíció átvételében. A delegáció határozottan felszólította, hogy vegye át és továbbítsa az illetékeseknek. A dokumentumot végül is hosszas vonakodás után átvette, de a nevét nem volt hajlandó elárulni.

A Fidesz székháza elé vonult rokkantak, köztük kerekes székesek és mankósok, továbbá az őket támogató Magyar Szociális Fórum és a Szolidaritás mozgalom képviselői, továbbá a szolidaritásból megjelent több száz ember érthető felháborodással fogadta a delegáció bejelentését a Fidesz példátlan politikai magatartásáról.

A Magyar Szociális Fórum szervezője úgy kommentálta a történteket, hogy a kormányzó párt nyilvánosan is hátat fordított a társadalom legelesettebb rétegeinek, és demonstratívan is értésükre adta, hogy semmibe veszi a rokkant társadalom követeléseit, nevezetesen a tavaly év végén elfogadott rokkantellátási törvény visszavonását és az új komplex minősítő vizsgálatok felfüggesztését. A Lendvay utcai eset annak a hatalmi arroganciának a legújabb megnyilvánulása, amelyet a rokkantak a kormány részéről tapasztalnak tárgyalási készségükkel szemben – mondta Simó Endre.

Tízpontos petíciójukban a rokkantak rámutatnak, hogy a kormány elvette tőlük a rokkantnyugdíj-jogosultságot, az új alaptörvény a családokat kötelezi a rokkantak ellátására, csökkentett összegű rehabilitációs és rokkantellátást folyósítanak, a rehabilitációs ellátás mellett nem engedélyezik a munkavégzést, kötelezővé tették az önkéntes felülvizsgálatra való jelentkezést, a komplex felülvizsgálati rendszer szigorítása miatt súlyos betegek kerülnek ki az ellátásból, a szociális- és rehabilitációs szakértők szempontrendszerei súlyos diszkriminációhoz vezetnek, életkor szerint is hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket, a rokkantnyugdíjas elveszti pénzintézeti hitelképességét, sokuktól megvonták az utazási és egyéb nyugdíjas kedvezményeket. Mindezekért követelik a törvény visszavonását és a felülvizsgálási rendszer felfüggesztését, egyidejűleg tárgyalási készségüket nyilvánítják a kormánnyal.

A pénteki tüntetésen felszólaló Demeter Éva, az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport képviselője, valamint Szántó György, Szami Radics Béla, Kalmár György felháborodottan utasította vissza magas rangú kormánytisztviselők vádját, amely szerint „a rokkantak csalók”. A rokkantak nem csalók, hanem segítségre szoruló beteg emberek. Lehetnek és bizonyára vannak is köztük álrokkant csalók, visszaélők, de őket ki kell szűrni, nem pedig rájuk hivatkozva megvonni a rokkantak nyugdíjjogosultságát – mondták.

A felháborodott tömeg értésre adta, hogy továbbra sem mond le emberjogi követeléseiről, hanem kitart mellettük. A sajtónak adott nyilatkozatában Simó arra szólította fel a kormányt, hogy tegye jóvá durva magatartását, és haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz a rokkantak képviselőivel.

 

MSZF-levél Orbán Viktorhoz a Fidesz rokkantakkal szemben tanúsított arrogáns magatartása miatt

Budapest, 2012. május 26. szombat, 08,22

A Magyar Szociális Fórum szombaton üzenetben kérdezte meg Orbán Viktor miniszterelnöktől, miért nem volt hajlandó pártja hivatalosan is átvenni azt a petíciót, amelyet a rokkantak szerettek volna átadni a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott pénteki tüntetésükön, és miért nem vállalták, hogy szóljanak a tüntetőkhöz, mint azt a szervezők meghívójukban felajánlották nekik.

„A rokkantak jogos követeléseit felkaroló Magyar Szociális Fórum példátlannak tartja az esetet, és a legelemibb viselkedési normák durva megsértése miatt tiltakozását fejezi ki Önnél, mint a Fidesz vezetőjénél a rokkantakkal szemben tanúsított politikai arrogancia miatt” – írta Simó Endre.

Az MSZF szervezője arra kérte a Fidesz elnökét, hogy tegye jóvá a történteket, és haladéktalanul bízzon meg olyan felelős politikust, akivel a rokkantak képviselői érdemben tárgyalhatnak követeléseik teljesítéséről, nevezetesen a tavaly év végén született rokkant-ellátási törvény visszavonásáról, és az „új komplex minősítés” néven elhíresült rendszer felfüggesztéséről.

A miniszterelnöki hivatalnak szombat délelőtt faxon továbbított üzenettel egyidejűleg az MSZF arra szólította fel a rokkantak emberjogi törekvéseivel egyetértő politikai és társadalmi erőket, hogy ne engedjék meghonosodni a Fidesz által tanúsított magatartást, és a parlamentben is tegyék szóvá a történteket, álljanak ki a rokkantak védelmében, és karolják fel jogos ügyüket. Tisztességesen gondolkodó ember, közösség, szervezet és párt nem békélhet meg azzal, hogy csalóknak nyilvánítsák a rokkant embereket, és erre való hivatkozással megfosszák őket rokkantnyugdíj-jogosultságuktól. Az álrokkantak jogos kiszűrése, a visszaélőkkel szembeni jogos fellépés nem teremthet jogalapot arra, hogy elvegyék az elesettektől azt a keveset, ami megélhetésükhöz szükséges, és hozzátartozóikat kötelezzék az eltartásukra az állam helyett, mint azt az új alaptörvény tartalmazza – áll az MSZF ma kiadott nyilatkozatában.

Címkék