Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hazátlanul: fotókiállítás Budapesten a hontalanokról

Hazátlanul: fotókiállítás Budapesten a hontalanokról
Infovilág

A világon 12 millió olyan ember él, akit egyetlen ország sem ismer el állampolgáraként. Hontalanok, akik állampolgárság hiányában nem élhetnek olyan alapvető emberi jogokkal, mint  az ingatlantulajdonlás, házasságkötés, törvényes munkavállalás, gyermekeik anyakönyvezése, bankszámlanyitás.

Greg Constantine amerikai fotóművész fekete-fehér képei rávilágítanak, milyen megpróbáltatásokkal jár a hontalanság az egyénre illetve a közösségekre nézve. A fotók a múlt hét év során nyolc országban készültek, a többi közt Nepálban, Bangladesben, Ukrajnában, Elefántcsontparton és Kenyában.

A képek olyan családokat mutatnak be világszerte, akik a hontalanság miatt kénytelenek nyomornegyedekben élni, napi kevesebb mint 1 dollárból, továbbá olyan gyermekeket, akiknek nem adatik meg, hogy iskolába járjanak, mivel négy-ötévesen munkába kell állniuk, hogy eltartsák magukat.

„A világ számos országában válnak emberek hontalanná önhibájukon kívül” – mondta Gottfried Köfner, az UNHCR közép-európai regionális képviselője. „Még itt, Közép-Európában is találunk sok ezer embert, aki elveszítette állampolgárságát és hontalan maradt a Szovjetunió, Jugoszlávia vagy épp Csehszlovákia felbomlását követően” – tette hozzá Köfner.

A menekültekkel kapcsolatos tevékenységei mellett az UNHCR – mandátuma értelmében – világszerte igyekszik megelőzni azt, hogy emberek hontalanná váljanak, feladata csökkenteni a jelenség mértékét és védeni a hontalanokat. Evégett a szervezet kormányokkal együttműködve próbálja elérni, az egyes államok csatlakozzanak olyan nemzetközi kezdeményezésekhez, mint  a hontalanok jogállásáról szóló 1954. évi ill. a hontalanság eseteinek csökkentéséről szóló 1961. évi ENSZ egyezmény.

Magyarország tagja az Európa Tanács és az ENSZ hontalansági egyezményeinek; a világ azon kevés országa közé tartozik, amelyik létrehozott és bevezetett egy mechanizmust a hontalanok azonosítására, védelmére és a hontalan státusz iránti kérelmek megfelelő elbírálására. Még olyan távoli térségek kormányai is tanulmányozzák jelenleg a magyar rendszert, mint Kelet-Ázsia vagy Latin-Amerika.

„Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága nagyra értékeli Magyarország vezető szerepét, amelyet az ENSZ-egyezményekhez csatlakozás előmozdítása végett, például az UNHCR Végrehajtó Bizottságán belül betöltött” – nyilatkozta Gottfried Köfner.

Magyarországon a múlt négy évben 150 ember folyamodott hontalan státuszért. Többsége a volt Szovjetunió és Jugoszlávia területéről érkezett; voltak köztük palesztinok és kurdok. Kétharmadukat  Magyarország elismerte hontalanként; így érvényes státuszt  kaptak, valamint esélyt arra, hogy állampolgárrá váljanak és új életet kezdhessenek Magyarországon.

Greg Constantine „Nowhere People” – „Hazátlanul” c. fotókiállításának megnyitója ma délután hat órakor kezdődik a Művészetek Palotájában (Budapest, IX., Komor Marcell utca  1.). A tárlat ingyenesen megtekinthető május 31-ig.

Címkék