Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Processzorok nemzedéke: robotprogramozó diákok versenyeztek Kecskeméten

Processzorok nemzedéke: robotprogramozó diákok versenyeztek Kecskeméten
Infovilág

A versenyt hagyományteremtő céllal hirdettük meg 2010-ben. A mostani tanévben 71 csapat nevezett az egész országból: 15 város 27 iskolájának 165 diákja mérhette össze robotprogramozói tudását. A jelentkezők számát tekintve rendezvényünk az ország legnagyobb robotversenyévé vált, amelyre a legjobb általános iskolás korú programozók neveztek be.

A cél az volt, hogy az informatika, programozás, reáltudományok iránt különösen érdeklődő tehetséges diákok számára lehetőséget teremtsünk tudásuk, alkotókészségük bemutatására, összemérésére, valamint hogy népszerűsítsük a programozást és a mérnöki kompetenciákat.

A versenyen előre összeépített MINDSTORMS NXT robotokat kellett programozni úgy, hogy megoldják az akadálypályán kitűzött feladatokat. A robotok működését és az elkészített forráskódokat szakmai zsűri értékelte és pontozta. Az egész napos verseny három kategóriában zajlott: 5., 6. és 7-8. évfolyamos tanulók számára.

A vtélkedő más volt, mint a hazai vagy nemzetközi robotversenyek, ugyanis itt a konstrukciók tervezése és építése nem kapott szerepet. A programozás volt a döntő, és a legjobb általános iskolás robotprogramozók mérték össze a tudásukat. A feladatok megoldása és az indulók nagy száma azt bizonyítja, hogy kisiskolás korban is lehet a robotikát és programozást magas szinten űzni és a kívülállók számára szinte már „varázslatnak” látszó módon irányítani az oktatási célokra kifejlesztett robotokat.

Napjaink diáknemzedéke az IKT-eszközöket sok esetben rátermettebben használja, mint szülei. Az internet és az IKT eszközök elterjedésével az információhoz jutás a 21. század esélyeket megteremtő hatása. Az informatikai fejlesztések talán legdominánsabb irányának a robotika fejlődése látszik. Az oktatás szükségessége nem vitatható, hiszen a háztartásokban jelenleg is rengeteg olyan elektronikus eszköz működik, amelyik processzorvezérelt technológiára épül, a szórakoztató és kommunikációs elektronikától a fejlettebb háztartási gépekig. Ezen eszközök aránya egyre növekszik, és a jövő generációjának a gombok nyomogatásán túlmutató kompetenciákkal kell rendelkeznie, hogy ne váljék mindez a „varázslat” és „misztikum” eszközévé, hanem az egyszerű eszközhasználó is lássa és tudja a mögöttes algoritmusok emberi kreativitásban rejlő működését.

A verseny végeredménye (az első 6-6 helyezett kategóriánként)

Címkék