Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

E-autózás: Budapesttől Mosonmagyaróvárig ingyen árammal

E-autózás: Budapesttől Mosonmagyaróvárig ingyen árammal
Infovilág

Eric Depluet, az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatója csatlakoztatja a töltéshez szükséges vezetéket egy hibridhajtású   személyautóhoz a győr, Jókai utcai parkolóházban. MTI Fotó: Krizsán Csaba Derültséget keltett a vendégek és a sajtó munkatársainak körében a győri polgármester, amikor a keze alá adott villanyautóval a Jókai utcai parkolóházból kihajtandó, eltévesztette az irányt, és automatikusan jobbra akart fordulni. Figyelmeztették is rögvest: ne menjen a forgalommal szemben, ezúttal a bal a helyes irány...

Később, a sajtótájékoztató házigazdái, élükön dr. Eric Depluet-vel, az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatójával elmondták, hogy a nemzetközi E.ON-csoport elkötelezte magát a környezetbarát közlekedés mellett, az egyelőre ingyenes töltőhelyekkel és árammal szeretné népszerűsíteni az e-autózást, e-motorozást, e-kerékpározást. Ezt a célt szolgálja a budapest–bécsi autópálya mentén létesülő "konnektorlánc" is. Mostantól nem csupán a fővárosban, hanem Tatán, Győrött és Mosonmagyaróvárott is tankolhatnak a tisztán elektromos és hibridüzemű járművek. Winkler János, a magyar E.ON egyik vezetője szerint egy-egy feltöltéssel akár 100–120 kilométert is megtehetnek a tisztán villanyüzemű (vagy hibrid)autók. A töltés ideje mintegy másfél óra, ára pedig mindössze negyede annak, amennyit ugyanilyen teljesítményű benzines gépkocsi tankolásáért kellene fizetni.

Csakhogy: egyelőre szerfölött drágák az e-járművek, évekbe telik, mire a környezetbarát és olcsó energia használata kiegyenlíti a hagyományos, fosszílis és – valljuk be – még mindig jócskán környezetszennyező benzin és dízel-üzemanyag ára közti különbséget. Ennek ellenére ajánlott az új technológiában gondolkodni, mert miként a sajtóeseményen elhangzott, különösen a városokban lehet(ne) áldásos a elektromos árammal hajtott járművek közlekedése. Gyakorlatilag hangtalanok, ugyanúgy, sőt, könnyebben vezethetők (ne keresd a kuplungot!), mint a robbanómotoros autók, motorkerékpárok, robogók, emellett egyáltalán nem szennyezik az emberi és természeti környezetet. Hazánkban is érvényes a nemzetközi megállapítás, amely szerint a személyautókat, motorkerékpárokat, robogókat elsősorban a munka- és a lakóhely közötti közlekedésre használják, ezért is olyan rossz sokszor a városok és közvetlen környékük levegője.

A mai győri esemény főszereplője, az E.ON Hungária nemcsak töltőket értékesít, hanem elvégzi a kivitelezést, gondoskodik a folyamatos üzemeltetésről, a villamos energiáról, szükség szerint zöld energiát is szolgáltat. Ez utóbbi célt tartja szem előtt a mosonmagyaróvári Corvina Hotel, amely pályázati támogatással photo-voltaikus (a napfényt hasznosító) mini erőművet létesít, hogy az abszolút környezetbarát módon állíthassa elő az elektromosjármű-töltőhöz szükséges villanyáramot.

A győriek azzal is szeretnék népszerűsíteni a villanyos közlekedést, hogy (egyelőre) ingyen adják az e-üzemanyagot a Jókai utcai parkolóházban, továbbá mielőbb ingyenessé teszik az e-járművek közterületi parkolását a városban. Alighanem nem lesz nehéz dolguk, tekintettel arra, hogy egyelőre meglehetősen kevés ilyen jármű közlekedik hazánkban. Ha hírét veszik, az ingyenes parkolásnak bizonyára mindenekelőtt a külföldiek fognak örülni: a budapest–bécsi "e-autópálya" idegenforgalmi célokat is szolgál, a frissen üzembe helyezett "konnektorok" pontos koordinátái bizonnyal rövidesen megjelennek a Google térképén is.

Széchényi Egyetem: napenergiával működtetett kis teherautó

A Baross Gábor-program részeként folyó „E-Van – Napenergiával is működtetett villamos hajtású városi kishaszonjármű és elektromos hajtásrendszere fejlesztése” című kutatási és fejlesztési kezdeményezés eredményeként elkészült a pályázatban szereplő tanulmány-jármű, a Magyarországon elsőként fejlesztett hibrid teherautó – tudatta az Infovilág szerkesztőségével dr. Varga Zoltán egyetemi docens, a győri Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének tanára.

A 2009-ben elnyert és 2010-ben elkezdődött, az akkori NKTH, most pedig Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával, illetve a MAG Zrt. közreműködésével megvalósuló kutatási projekt mérföldkőhöz ért. A vállalati és egyetemi együttműködéssel folyó tudományos munka több elektronikai, gépészeti és járműmérnöki részterületet átfogó, komplex megvalósítást igényelt. A konzorcium vezetője, az AMC-E Kft. (Advanced Motion Control Europe) nevéhez méltóan a jármű elektronikus rendszereit, azaz a motor meghajtó elektronikáját, az akkumulátor-cellák töltéskiegyenlítését, illetve töltőberendezést fejlesztette. Az Intermotor Kft. a villanymotorok fejlesztője. A motorok méretezését, mágneses tér szimulációját az egyetemmel közösen végezte. A cég szakemberei több évtizedes tapasztalatuk felhasználásával tervezték a motor kísérleti darabjait, annak gyártását, és hozzák létre a további járművek hajtására is alkalmazható korszerű állandó mágneses motorok prototípusait. A Széchenyi István Egyetem a járműfejlesztést, átalakítást, a hajtás járműtechnikai optimalizálását végzi. Továbbá részt vesz mindkét partner fejlesztési munkáiban, így az egyetemen létesített próbapadon folyik a kifejlesztett motorok és meghajtók próbapadi tesztelése, a hajtásrendszer számítógépes szimulációs vizsgálatai. Az egyetem kutatói fejlesztik a kommunikációs rendszert és a jármű számítógépes vezérlését. A munka egy része még hátra van, hiszen a kész tanulmány jármű országúti tesztje még most folyik, és annak eredményei a projekt befejezésével szinkronban, a tavaszra válnak publikussá.

Technikai részletek

A kutatás fő témái a BLDC (kefe nélküli, állandó mágneses, háromfázisú, szinkron) villamos motor és motor hajtó elektronika, CAN-BUS kommunikációs rendszer, számítógépes jármű vezérlés, napelemes és hálózati biztonság optimalizált töltő fejlesztése az alkalmazott lítium-ion akkumulátor egységhez. A járműbe tervezett két villamos motor egyenként 30 kW névleges teljesítményű és a jármű hátsó tengelyét hajtja, a dízel motoros hajtástól függetlenül, önállóan. A fronthajtású autóban belsőégésű motoros üzemben a villamos hajtás csak fékez. A gépkocsivezető indulás előtt dönti el, hogy milyen üzemmódban kíván közlekedni. A jármű városi forgalomban kb. 2 órát tud üzemelni tisztán villamos hajtással. Az akkumulátorok töltésére hálózati (plug-in) vagy vonszoló hajtással van lehetőség. A fékezési energiát mind belsőégésű, mind villamos hajtás esetén visszatáplálja a jármű. A villamos üzemeltetés központi számítógépes vezérléssel történik, felhasználva az eredeti jármű számítógépes egységeinek információit. A jármű tetején 7 négyzetméteres napelemes töltőegység lesz, amely rátölt az akkumulátorokra. Az akkumulátorok plug-in töltését 3-30 kW teljesítménnyel lehet végezni a hálózati lehetőségekhez alkalmazkodva.

Támogatás és saját erő

A kapott állami támogatás természetesen a kutatásra nem volt elegendő, így mindhárom együttműködő konzorciumi partner tetemes saját erőt áldozott a fejlesztésre, a projekt sikere céljából. A fejlesztési tapasztalatok, az összekovácsolódott szakembergárda lehetővé teszi, hogy a jövőben a hibrid és villamos járműhajtás, és annak egyes elemei további alkalmazásokra is átültethetők legyenek. A vállalati partnerek részéről a hibrid teherautóban használt, teljesítmény-kategóriában közeli járműhajtások megvalósítása és természetesen kereskedelmi forgalmazása is várható. A Széchenyi Egyetem kutatói pedig olyan szakmai és tapasztalati előnyökre tesznek szert a projekt során, melyek a jövőbeni és kapcsolódó kutatásokban és az oktatás területén is kamatoztathatóak.

További információ itt.

Címkék