Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kun Zsuzsa tanítványai is indultak az ifjú balett-táncosok versenyén

Kun Zsuzsa tanítványai is indultak az ifjú balett-táncosok versenyén
Infovilág

A háziversenyen a „nagyok”, a 6–9. évfolyamosok vettek részt. A döntőbe 37 szóló, számos koreográfia és csoportos produkció került be. A neves hazai szaktekintélyekből álló zsűri elnöke Téry Evelyn, a bécsi Staatsoper iskolájának professzora, a római Accademia di Danza vendégtanára volt. A zsűri tagjai: Orosz Adél (Kossuth- és Liszt- díjas táncművész), Volf Katalin (a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa), Soós Erika (a Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosa), Keveházy Gábor (Kossuth- és Liszt- díjas táncos-koreográfus), Metzger Márta (az Operaház próbavezető balettmestere), Pártai Lilla (Kossuth- és Liszt- díjas táncművész-koreográfus), Bombicz Barbara (balettművész, a Győri Táncművészeti Szakközépiskola igazgatója). Az MTF képviseletében Darai Tamás és Szalai Emese, a végzős évfolyam hallgatói ésFodor Antal, az MTF koreográfus képző tanszékének egyetemi tanára.

Az idei háziverseny döntőjében bemutatott produkciók között szerepelt a többi között egy-egy részlet Minkus-Petipa: Bajadér és Don Quijote, Drigo-Petipa: Kalóz, Delibes-Seregi Sylvia és Nyman-Lukács András: Levél Martha Grahamnek című művéből.

Nagyszerű táncos lányok és fiúk mutatták meg, hogy a nagy hagyományú hazai balettművészetben jelen vannak a művészpalánták, a jövő ígéretes művészei.

A versenyen bármely növendék indulhatott, az előzsűrizést az egyes évfolyamok és osztályok mesterei végezték, a középdöntőben a főiskola szakmai bizottsága válogatott a produkciók között, a döntőben pedig a zsűri döntött a legjobbakról.

Kun Zsuzsa.A versenyzők között voltak Kun Zsuzsa tanítványai is. A világhírű balerina, a magyar balett-történet egyik legnagyobbja, ma 77 éves. És ezt nem is tagadja. Sőt: „Elmúltam 77 éves, és még dolgozom. Jól érzem magam.  Kétszer egy héten tanítok. Külföldieket. Nekem ez elég, hogy a szakma közelében maradjak. Jó azok között lennem, akikkel végigcsináltam a pályát. Teljes évfolyamot már nem vállalok, de néhány növendéket igen. Japánból, Ausztráliából” – mondta úgy, hogy a mosolya még a régi.

 

 

A balettverseny eredménytáblája.

Címkék