Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécs megtermeli a saját zöldségét – Magyarországra is exportál

Bécs megtermeli a saját zöldségét – Magyarországra is exportál
Infovilág

Az osztrák főváros összterületének hatodát (több mint hatezer hektár földterületet) használják mezőgazdasági művelésre. A városi földekről évente 900 ezer csomó retket, 18 ezer tonna paradicsomot, 35 millió darab uborkát és 6 millió fej salátát szüretelnek. Mindez egy napon belül meg is jelenik a boltok polcain. Így nem csupán a sok értékes tápanyag marad meg bennük a fogyasztásig, de a rövid szállítási útvonal miatt rengeteg szén-dioxidtól is megkímélik a környezetet.

Ráadásul a bécsi kertészek több mint húsz éve nagy gondot fordítanak a környezetkímélő növénytermesztésre. A virágok beporzásáról a poszméhek gondoskodnak, és vegyszerek helyett természetes ellenségeikkel igyekeznek legyőzni a kártevőket. A fóliasátrakat a távhő-rendszerből visszavezetett hővel fűtik, és a legalkalmasabb növényfajták kiválasztásával a műtrágyázást is el tudják kerülni.

Bécsben és közvetlen környékén a 15. század óta termesztenek kereskedelmi méretekben zöldséget, ma ezt a tevékenységet, immár 1946 óta, a 119 tagú LGV-Frischgemüse szövetkezet végzi. A szövetkezethez burgenlandi és alsó-ausztriai gazdák is csatlakoztak; az LGV 2011-ben összesen 53 ezer tonna zöldséget termesztett 75,2 millió euró értékben.

A sláger a paradicsom és az uborka, ezekből a többi között még magyarországi exportra is termelnek. Az LGV egyébként a szezonális zöldségek iránti ausztriai kereslet háromötödét képes kielégíteni. Az országban évről évre egyre több zöldséget fogyasztanak: 1999/2000-ben egy osztrák átlagosan 99,2 kilóparadicsomot, uborkát és répát rágcsált el, tíz évvel később már évi 110 kilónyit.

A hét elején megtartott retekszürettel, amelyen Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok és Gerald König, az LGV elnöke is részt vett, hivatalosan is megkezdődött a 2012-i bécsi zöldségszezon.

Címkék