Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bérlakás-hozamok: lakásvásárlás befektetési céllal

Bérlakás-hozamok: lakásvásárlás befektetési céllal
Infovilág

A Duna House az elemzéséhez a 2011 elejétől napjainkig közvetített albérleteket vette alapul. Kiderült: Budapesten a legkeresettebb kerületek sorrendben a XIII., a XIV., a XI., a IX. és a VII. Lakástípus szerint mind az öt kerületben a téglaépítésű, polgári lakásokat veszik bérbe. A kedvelt méretek azonban már különböznek. A XIV. kerületben veszik ki inkább a nagyobb 65–75 négyzetméteres lakásokat, a kisebb 35–50 közöttieket a VII. és IX. kerületben keresik.

Aki befektetési céllal vásárol és kiadja az ingatlant, annak számolnia kell az éves hozammal, vagyis a bérlő által kifizetett éves díj és a megvásárolt lakás árának a hányadával. Mivel az említett „felkapott” kerületben más-más lakásárral kell számolni, ezért a hozam is másként alakul. Az alábbi táblázat mutatja a részleteket:

A legmagasabb hozammal a IX. kerületi 35–50 négyzetméteres téglalakások esetében lehet számolni, a legkeresettebb viszont a XIII. kerületi 45–60 négyzetméter közötti lakás, bár ott valamivel gyengébb a hozam.

A képet sok egyéb tényező árnyalhatja. Egyrészt a lakás vásárlásával járó adó- és díjterhek is hozzászámítódnak a vételi árhoz, és nem szabad figyelmen kívül hagyni az esetleges  kezdeti és évenkénti karbantartási összeget sem. Továbbá: a tulajdonosok egy része bebútorozza a lakást, amely szintén tetemes kiadás lehet.

A befektetők aránya az összes vásárlók között folyamatosan növekedett: tavaly októberben 18, az idén januárban már 32 százalék volt, és még februárban tapasztalható volt ez az irányzat. Aki tehát ilyen céllal vásárol a jövőben, annak érdemes számolnia a várható hozam mértékével is.

Címkék