Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bibliai sírfeltárás a legkorszerűbb kamerákkal

Bibliai sírfeltárás a legkorszerűbb kamerákkal
Infovilág

A Jeruzsálem Kelet-Talpiot negyedében megtalált, történelmileg különösen értékes síremlék tanulmányozására az egyetemi csoport azzal a feltétellel kapott engedélyt az Izraeli Régiségek Hivatalától és bizonyos vallási csoportoktól, hogy senki sem léphet be a sírboltba, illetve semmit sem mozdíthat vagy vihet el onnan.

Miután három, húsz centiméteres lyukat fúrtak a két méter vastag sziklába, a csoport a GE CA-Zoom PTZ kameráját vetette be, amelyet a hollywoodi kellékkészítő Walter Klassen által tervezett mechanikus-pneumatikus karhoz csatlakoztattak.  A régészek jó hasznát vették a GE XLG3 videó-endoszkópjának is, mely kígyóként végigkúszva az ókori építmény belsejében, még a sírkamra legtávolabbi sarkairól is készített felvételeket. A „Feltámadási sírbolt” című dokumentumfilmet az Egyesült Államokban tavasszal vetíti a The Discovery Channel.

Rendkívül éles képekre van szükség ahhoz, hogy a nézők is el tudják olvasni a csonttartó kődobozokon (osszáriumokon) lévő feliratokat, ezért a GE Measurement & Control részlegének vizsgálati technológiákkal foglalkozó mérnökei a régészcsoport számára nagyfelbontású kamerát terveztek.

Ahogy ezt az ókori Jeruzsálem esete is jól példázza, egy ipari használatra tervezett technológiát sokszor teljesen más célra is alkalmaznak, mint eredetileg tervezték. „Mondhatnánk, hogy csak egyszeri alkalomról van szó – mondja David Jervis, a GE Energy Measurement & Control ágazat sajtófőnöke -, de igazából pont valami ilyesmit csinálnak most a londoni Towerben is, hiszen ugyanilyen műszerrel vizsgálják az ottani falovakat. Előfordulhat, hogy a végén görög katonákat találunk a belsejükben...”

A GE eredetileg ipari alkalmazásokhoz, például sugárhajtású repülőgépek javítási, karbantartási vizsgálatához fejlesztette ki a távoli vizuális vizsgálati technológiát alkalmazó műszereket. Ezekkel vizsgálják a gépezetek esetleges korrózióját és repedéseit, néznek be a tartályokba és csövekbe, vizsgálják át a műszereket a fúrószigeteken, az ipari hőcserélőkben, a versenyautók motorblokkjában és áramfejlesztőkben.  Szinte minden olyan helyzetben alkalmazhatóak, amikor olyan helyre kell benézni, ahová szabad szemmel nem lehetséges. Az amerikai légierő nemrégiben szintén rendelt ezekből a műszerekből. 

Címkék