Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kreatív kísérletek Dunaújvárosban

Infovilág

Miért értékes és érdekes ez az állami pénzekből és adományokból létrejött kollekció?

A gyűjtemény művészettörténeti jelentőségét az adja, hogy bemutatja a rendszerváltás óta bemutatkozó művészgenerációkat, és az elmúlt két évtized művészettörténeti változásait (így például az installáció, a videó, a digitális technológiával létrehozott művek megjelenését, a társadalmi kérdéseket tematizáló alkotások számának növekedését). A művek megőrzése, a gyűjtemény gyarapítása és rendszeres bemutatása az ICA-D egyik alapmissziója.

Kiállítás

Kreatív kísérletek: A kezdeményezés egyik része egy kiállítás az ICA-D gyűjteményének anyagából. A rendezés fő szempontja, hogy olyan művek kerüljenek a kiállítótérbe, amelyek egymástól radikálisan eltérő művészi koncepciókat, munkamódszereket, sőt, művészetfelfogásokat reprezentálnak. E válogatás célja az, hogy a kortárs képzőművészet széles spektrumát, egymással párhuzamosan élő művészetfogalmakat, egymástól különböző művészeti metódusokat mutasson be. Megnyitó március 9., 18.00. órakor lesz, a bevezetőt Szoboszlai János, művészeti vezető, ICA-D tartja. Nyitva június 1-ig, vasárnap kivételével naponta 10.00-18.00 A bemutatásra kerülő művek alkotói: Csákány István, Előd Ágnes, Gerhes Gábor, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Koronczi Endre, László Gergely, Oláh Mátyás, Katarina Šević, Société Réaliste, Szabó Ádám.

Múzeumpedagógiai programsorozat 13-19 éveseknek

A kiállításhoz hozzákapcsolódik a Kreatív kísérletek programsorozat. Ennek koncepciója, hogy egymással párhuzamba állítva vizsgáljuk a műalkotásokkal kapcsolatban felmerülő művészeti és nem művészeti nézőpontokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyes foglalkozásokon művésztanárok és nem művésztanárok először példaesetként elemzik a kiállított művek egyikét, majd az alkotó módszerét rekonstruálva a résztvevőkkel – az újragondolás és mintakövetés módszerét gyakorolva – hoznak létre új műalkotásokat. Olyan interdiszciplináris és intermediális együttműködés a cél, melynek fő metódusa a „helyzetbe hozás”, vagyis hogy adott szituációban milyen módon és milyen eredményekkel történik meg a közös megismerés, felfedezés és feldolgozás képzőművészeti alkotások esetében. A programsorozat a kísérletezés elvén működik, amit tovább színesít a különböző korosztályok, résztvevők együttgondolkodása. A program koordinátora Kiss Anna képzőművész, aki a Kreatív Töltet egyik vezetője volt.

Állandó átalakulás

Az időszak alatt készült „vizuális lenyomatok” a gyűjteményes kiállítás részeivé fognak válni, ugyanis az eredeti művek mellett láthatóak lesznek az alkalmak során készült reflexiók. A múzeumpedagógiai órákra 13-19 éves diákokat várnak. A foglalkozások szerdánként lesznek, az első órát március 14-én tartják. További információ és folyamatosan a www.ica-d.hu oldalon, illetve telefonon (06 25 412 220) és személyesen az ICA-D irodában Deák Nóránál és Kiss Annánál.

Címkék