Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

HungaroControl: Budapesten módosítják a horvát légteret

HungaroControl: Budapesten módosítják a horvát légteret
Infovilág

A budapesti légi navigációs kutatási, fejlesztési és szimulációs központ (angol rövidítéssel CRDS) Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb technológiával felszerelt létesítménye; a HungaroControl Zrt. nyitotta meg. A magyar szakemberek tudására támaszkodó központ erősíti a térség légiforgalmi szolgálatainak együttműködését, és segíti az Egységes Európai Égbolt integrációs program megvalósítását, a funkcionális légtérblokkok működését.

Mintha A gyakorlati tesztelés célja, hogy 2013-tól tovább bővülhessen Horvátország légtér-kapacitása. A program szerint a CRDS-szimulátorban próbálják ki az elméletben már kidolgozott új légtérstruktúrát, a kapcsolódó ATC (= Air Traffic Control –> légiforgalmi irányítás) -eljárásokat és az alkalmazandó munkatechnológiát. A közép-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) terveihez kapcsolódik annak a légtérstruktúrának a próbája is, amelynek segítségével a jövő év második felétől fokozatosan megkezdheti önálló működését a bosznia-hercegovinai légiforgalmi szolgálat. Jelenleg a bosnyák állam légterében a szerb és horvát szakemberek navigálják a repülőket. A CRDS munkatársainak feladata, hogy a szimuláció megtervezése, futtatása és értékelése mellett minden szükséges szakmai segítséget megadjanak a horvát fél számára. A magyar szakemberek elsősorban a szimulációs környezet kialakításával és a gyakorlatok megtervezésével támogatják horvát kollégáik munkáját.

Légiforgalmi pillanatkép Közép-Európáról.

A Croatia Control a rendelkezésre álló modern technológia, a földrajzi közelség, és a szolgáltatás versenyképes ára mellett a HungaroControl felkészült szakembergárdája miatt választotta Magyarországot a tesztelések helyszínéül. A horvátokon kívül több környező és FAB Danube-ország is érdeklődik a budapesti szimulációs lehetőségek iránt. Kiemelt figyelem irányul a data link szolgáltatás fejlesztésére és bevezetésére, Szlovákia pedig egy közös K+F szimuláció megvalósítását tervezi.

A HungaroControl a regionális partnerek mellett más európai megrendelőkre is számíthat, mivel a magyar légiforgalmi szolgálat nemrégiben együttműködési megállapodást írt alá az EuroControllal. A megállapodás szerint a felek összehangolják saját, Európa két legmodernebb innovációs központjaként ismert létesítményük kapacitásait avégett, hogy a legmagasabb szolgáltatást nyújtsák az európai légiforgalmi szolgálatok számára.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. világszínvonalú technológiája, élenjáró fejlesztései és szolgáltatásai révén a nemzetközi légiforgalmi irányítás egyik kiemelkedően pontos, hatékony és megbízható szolgáltatója, az Egységes Európai Égbolt keretében zajló uniós integráció aktív regionális kezdeményezője, együttműködő partnere.

Az EuroControl statisztikái és előrejelzései szerint Európa felett évente csaknem 10 millió járat közlekedik, ám ez a forgalom a következő 20 évben akár meg is duplázódhat. Tavaly a HungaroControl a légi navigációs szolgáltatásainak fejlesztését célzó beruházásba kezdett, olyanba, amely garantálja a növekvő légi forgalom biztonságos kezelését, és egyben segíti a küszöbön álló uniós integráció sikerét. 

Címkék